Βιβλίο
Ο δρόμος είναι άσωτος

Γιώργος Χουλιάρας - Περικλής
Επιμελητής: Θανάσης Δ. Σφήκας
Υπεύθυνος Σειράς: Παντελής Βούλγαρης
Αθήνα
Alter - Ego ΜΜΕ Α.Ε.
2011
σ. 438
Σχήμα: 20χ11
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-469-907-0
Βήμα Μαρτυρίες· Ο Εμφύλιος σε Α' Ενικό 17
Ονομασία Υποσειράς: Οι αντάρτες
Σημειώσεις: Μέρος της έκδοσης "Ο δρόμος είναι άσωτος: ΕΛΑΣ, Δημοκρατικός Στρατός, Πολωνία, 1941-1958" (Εκδόσεις Οιωνός, 2006). Πρόλογος: Παντελής Βούλγαρης. Εκτύπωση, βιβλιοδεσία: Grafica Veneta S.p.A. Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: 18.2.2011.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 3.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 18-02-2011)
Περίληψη:

Μακρύ και δύσβατο το μονοπάτι προς την ελευθερία. Το πέρασμα σκοτεινό, οι παγίδες πολλές, οι προθέσεις δυσδιάκριτες. Το διακύβευμα, πολύτιμο: ζωή, τιμή, αξιοπρέπεια. Σύντροφοι και εχθροί αλληλεπιδρούν στο σκηνικό του πολέμου - οι ρόλοι εναλλάσσονται, οι σχέσεις διαταράσσονται, οι χαρακτήρες αποκαλύπτονται. Και ο θάνατος παραμονεύει σε κάθε απρόσεκτο βήμα...

Το πόνημα του Γιώργου Χουλιάρα συνιστά ένα φόρο τιμής στους συναγωνιστές του στην Εθνική Αντίσταση και στον Εμφύλιο Πόλεμο και, παράλληλα, διατηρεί το χαρακτήρα ενός "μνημείου πεσόντων" για τους νεκρούς συντρόφους του. Λιτός και ανεπιτήδευτος στην αφήγησή του, ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του, σχολιάζει πρόσωπα και καταστάσεις της περιόδου, διαλύει μύθους.
Επικριτικός απέναντι στα κακώς κείμενα του ΚΚΕ της εποχής, κατακεραυνώνει πρακτικές του παρελθόντος και αποκαθιστά τη μνήμη όσων "έφυγαν" αδίκως στιγματισμένοι.

Το "Ο δρόμος είναι άσωτος" είναι ένα βιβλίο "σκληρό", "ανελέητο" στις περιγραφές και στις κρίσεις του, αλλά ταυτόχρονα έντιμο και αληθινό.

"Το ανά χείρας βιβλίο αποτελεί απόσπασμα της πρωτότυπης έκδοσης "Ο δρόμος είναι άσωτος: ΕΛΑΣ, Δημοκρατικός Στρατός, Πολωνία, 1941-1958" (Εκδόσεις Οιωνός). Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνονται μόνο τα γεγονότα της περιόδου 1944-1949, από την Απελευθέρωση έως και τη σύμπτυξη των δυνάμεων του ΔΣΕ, και έχουν αφαιρεθεί οι υποσημειώσεις, το ευρετήριο και το σημείωμα του επιμελητή Θανάση Δ. Σφήκα."

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Κώστας ΣτοφόροςΗλεκτρικές αναγνώσεις"Δρόμος της Αριστεράς"10/9/2011
"Βιτρίνα"Ο δρόμος είναι άσωτοςΠεριοδικό "Index"25Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2008