Βιβλίο
Λόγος και μνήμη
Συζητήσεις για το λόγο στο Αιγινήτειο

Συλλογικό έργο
Διονύσης Γούτσος
Κώστας Πόταγας
Δημήτρης Κασελίμης
Μαρία Βαρκανίτσα
Ιωάννης Ευδοκιμίδης
Martin A. Conway
Pascale Piolino
Θανάσης Τζαβάρας
Anna Basso
Αντώνης Λιάκος
Οντέτ Βαρών - Βασάρ
Ελένη Ορφανίδου
Ανδρέας Κ. Παπανικολάου
Επιμέλεια: Κ. Πόταγας
Επιμέλεια: Ι. Ευδοκιμίδης
Αθήνα
Κοινός Τόπος Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών & Επιστημών του Ανθρώπου
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 293
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6723-15-5
Συνάψεις· ΙΙΙ
Σημειώσεις: Συνέκδοση: Νευρολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Ομάδα Νευροψυχολογίας - Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Πρόλογος: Δημήτρης Βασιλόπουλος. Εισαγωγικό σημείωμα: Κώστας Πόταγας, Ιωάννης Ευδοκιμίδης.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 30.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 20-06-2011)
Περίληψη:

Ο λόγος είναι μνήμη και η μνήμη είναι λόγος. Θυμόμαστε με λέξεις τις οποίες χρειάζεται να θυμόμαστε: τι σημαίνουν, πότε τις χρησιμοποιούμε, πώς συνδέονται.
Τα κείμενα που περιέχονται στο βιβλίο αυτό είναι οι εισηγήσεις που έδωσαν το έναυσμα για τις συζητήσεις για τις σχέσεις του λόγου με τη μνήμη, στο αμφιθέατρο του Αιγινητείου Νοσοκομείου, με τα ακόλουθα θέματα:
- γλωσσικά λάθη του αφασικού λόγου,
- αυτοβιογραφική μνήμη,
- σκοπιμότητα της λήθης,
- σχέση της μνήμης με την παθολογία της γλώσσας,
- γλωσσική στροφή στην ιστορία,
- στρατοπεδική λογοτεχνία,
- συμπεριφορική και νευροαπεικονιστική μελέτη της κατανόησης των εννοιών μέσω της ομιλίας και του γραπτού λόγου και, τέλος,
- το αίνιγμα του νευρωνικού κώδικα της σημασίας των λέξεων.

Το κλίμα στο αμφιθέατρο του Αιγινητείου στη διάρκεια των συζητήσεων αυτών μεταφέρεται χάρη στα σχόλια ερευνητών που προσφέρθηκαν να συλλογιστούν στα ίδια θέματα, προβάλλοντας αντιρρήσεις ή συμφωνώντας ή, τέλος, επισημαίνοντας την ύπαρξη μιας εντελώς διαφορετικής διάστασης του ίδιου θέματος.
Σχολιάζουν οι: Αριέλλα Ασέρ, Σπυριδούλα Βαρλοκώστα, Άννα-Μαρία Δρουμπούκη, Μαρία Κακαβούλια, Γιάννης Ζέρβας, Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού, Αλέξης Καλοκαιρινός, Ηλίας Κούβελας, Δημήτρης Κυρτάτας, Αικατερίνη ΜπακάκουΟρφανού, Σπυριδούλα Μπέλλα, Σπύρος Μοσχονάς, Ελίζα Νικολοπούλου, Γιάννης Ποττάκης, Θανάσης Πρωτόπαπας, Σταυρούλα Σταυρακάκη και ο Πέτρος Τζελεπίδης.