Βιβλίο
Λαϊκίστικα ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα στην Ευρώπη

Cas Mudde
Επιμέλεια: Πέτρος Παπασαραντόπουλος
Θεσσαλονίκη
Επίκεντρο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 528
ISBN: 978-960-458-298-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Σημειώσεις: Πρόλογος, επιμέλεια: Πέτρος Παπασαραντόπουλος.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 23.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 25-11-2011)
Περίληψη:

Το βιβλίο αυτό του Cas Mudde είναι μια από τις σημαντικότερες μελέτες για το φαινόμενο της ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα, δεδομένου ότι τα κόμματα αυτά έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους σε πολλές χώρες, τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική Ευρώπη. Ο συγγραφέας αναλύει σε βάθος την κομματική οικογένεια στην Ευρώπη και προτείνει ως πλέον δόκιμη ονομασία, αντί για ακροδεξιά, τον όρο λαϊκιστική ριζοσπαστική δεξιά.

Ο Cas Mudde εξετάζει όλες τις πλευρές του φαινομένου των λαϊκιστικών ριζοσπαστικών δεξιών κομμάτων και εντοπίζει τις ανησυχητικές πλευρές των αιτίων που οδηγούν στην εκλογική της επιτυχία. Παράλληλα καταρρίπτει την άποψη που επικρατούσε για πολλά χρόνια ότι τα κόμματα αυτά είναι διάττοντες αστέρες στο πολιτικό στερέωμα των φιλελεύθερων Ευρωπαϊκών δημοκρατιών.

Ως ελάχιστο κοινό παρανομαστή των κομμάτων αυτών ο συγγραφέας θεωρεί το χαρακτηριστικό του νατιβισμού, ένα συνδυασμό ξενοφοβίας και εθνικισμού, τον οποίο ορίζει ως εξής: "είναι η ιδεολογία που υποστηρίζει ότι τα κράτη θα έπρεπε να κατοικούνται αποκλειστικά από μέλη της αυτόχθονης ομάδας ('του έθνους') και ότι τα μη αυτόχθονα στοιχεία (πρόσωπα και ιδέες) απειλούν θεμελιωδώς την ομοιογένεια του έθνους κράτους". Στην πλήρη έκφρασή τους, τα λαϊκιστικά ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα εκτός από το νατιβισμό έχουν δύο επιπρόσθετα ιδεολογικά χαρακτηριστικά: τον αυταρχισμό και το λαϊκισμό.

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή μελέτη η οποία κυκλοφόρησε αρχικά στην αγγλική γλώσσα από το Cambridge University Press και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα ευρωπαϊκές γλώσσες. Στο βιβλίο απονεμήθηκε το βραβείο του Καλύτερου Επιστημονικού Βιβλίου από το περιοδικό Choise και το περιοδικό της Βρετανικής Ένωσης Πολιτικών Επιστημών, Political Studies Review, αφιέρωσε ειδικό τεύχος στο βιβλίο.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γρηγόρης ΜπέκοςΚας Μούντε: «Η Λεπέν και ο Γκρίλο συνιστούν πραγματικό κίνδυνο για την Ευρώπη»"Το Βήμα"15/3/2015
Βασιλική ΓεωργιάδουΔιάλογος"The Athens Review of Books"28Απρίλιος 2012
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςΛαϊκίστικα ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα στην ΕυρώπηΠεριοδικό "Ιστορία"526Απρίλιος 2012
Βασιλική ΓεωργιάδουΛαϊκιστική Ριζοσπαστική Δεξιά και νατιβισμός. Πώς μεταφράζεται η λέξη Macedonia;"The Athens Review of Books"27Μάρτιος 2012
Ελίνα ΤζανουδάκηΌ,τι φοβόμαστε στην πολιτική δεν ισούται πάντα με φασισμό"The Books' Journal"16Φεβρουάριος 2012
Δημήτρης ΔουλγερίδηςΒιβλία για τα Χριστούγεννα"The Books' Journal"14Δεκέμβριος 2011