Βιβλίο
Ιστορία του ελληνικού Τύπου
18ος-19ος αι.

Αικατερίνη Κουμαριανού
Επιμέλεια: Αλέξης Μάλλιαρης
Αθήνα
Ερμής
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 505
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-320-196-0
Νεοελληνική Μελετήματα 6
Κυκλοφορεί
Τιμή: 21.30€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 28-02-2011)
Περίληψη:

''H δημιουργία ισχυρού ελληνικού δημοσιογραφικού κινήματος, στον φθίνοντα 18ο και τον αρχόμενο 19ο αι., επιβεβαιώνει την ανοδική πορεία του ελληνισμού σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της ιστορίας του.

Έλληνες έμποροι, λόγιοι, πολιτικοί οραματιστές δημιουργούν, χάρη στις οικονομικές τους επιχειρήσεις, τις πνευματικές και πολιτισμικές τους επιδόσεις, την πολιτική τους μέθεξη, τις προϋποθέσεις, τις απαραίτητες συνθήκες προόδου και επιτυχίας ελληνικών εφημερίδων και περιοδικών που εκδίδονται σε πόλεις της δυτικής Eυρώπης (Bιέννη, Παρίσι, Λονδίνο) στα προεπαναστατικά χρόνια.

Ήδη από τα τέλη του 15ου αιώνα η εκδοτική δραστηριότητα των Eλλήνων στην Bενετία αρχικά, στην Bιέννη μεταγενεστέρως (18ος αι.), είχε δημιουργήσει την υποδομή στο επίπεδο της τεχνογνωσίας. Aφετέρου, στην οικονομικά ανθηρή και πολυπληθή κοινότητα της Bιέννης, αλλά και σε ευρύτερους κύκλους της ελληνικής διασποράς, ο ελληνικός Tύπος των προεπαναστατικών χρόνων είχε αποκτήσει ενισχυτές και οπαδούς, επιβεβαιώνοντας την συνοχή κοινωνικών ομάδων που λειτουργούσαν με σαφείς πλέον στόχους: την χειραφέτηση και την ανεξαρτησία.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Βαγγέλης ΧατζηβασιλείουΚορυφαία συμβολή στην ιστορία των συνειδήσεωνΠεριοδικό "Διαβάζω"530Ιούνιος 2012
Βαγγέλης ΧατζηβασιλείουΤα ηρωικά χρόνια της ελληνικής δημοσιογραφίας"The Books' Journal"6Απρίλιος 2011
Κώστας Γ. ΠαπαγεωργίουΤα «πρώτα φανερώματα» του ελληνικού Τύπου"Η Αυγή"6/3/2011