Βιβλίο
Κρίση, "απεχθές" χρέος και αθέτηση πληρωμών
Το ελληνικό… δίλημμα!

Γιάννης Τόλιος
Ευθύνη Σειράς: Άρης Μαραγκόπουλος
Αθήνα
Τόπος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 149
Σχήμα: 23χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-499-005-4
Σύγχρονοι Τόποι
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.40€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 14-04-2011)
Περίληψη:

Το νέο βιβλίο του Γιάννη Τόλιου, με πειστική τεκμηρίωση αλλά και κατανοητή γλώσσα, εστιάζει σε ένα πολύ κρίσιμο και επίκαιρο ζήτημα. Στο ζήτημα της κρίσης και του δημόσιου χρέους, καθώς και των εναλλακτικών "αφηγήσεων" αντιμετώπισής του στην ελληνική κοινωνία.

Με αφετηρία την παγκόσμια κρίση και την κρίση της "ευρωζώνης", το βιβλίο επικεντρώνεται στην ανάλυση των αιτίων και των συνεπειών του χρέους ως "συμπυκνωμένη" έκφραση της κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού και του πολιτικού συστήματος κυριαρχίας του. Διερευνά τις προεκτάσεις των μέτρων του "Μνημονίου" και της πολιτικής της "ελεγχόμενης πτώχευσης" που προωθούν κυβέρνηση και "τρόικα" με την υποστήριξη της χρηματιστικής ελίτ σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. Εμπλουτίζει την ελληνική βιβλιογραφία με την ανάδειξη του "απεχθούς" χρέους και την αναγκαιότητα συγκρότησης ειδικής "επιτροπής λογιστικού ελέγχου" (ΕΛΕ) του δημόσιου χρέους.

Το βιβλίο δίνει ξεχωριστή σημασία στην εξέταση της δυνατότητας "αθέτησης πληρωμών" στα πλαίσια μιας εναλλακτικής πολιτικής προοδευτικής εξόδου από την κρίση με ανοικτό τον ορίζοντα της σοσιαλιστικής προοπτικής. Η ανάπτυξη ισχυρού κινήματος αντίστασης κατά των πολιτικών του "Μνημονίου" και η κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς, αποτελούν αφετηριακές προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας ριζοσπαστικής-αριστερής κυβέρνησης που θα εφαρμόσει πρόγραμμα προοδευτικής εξόδου από την κρίση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα ελπιδοφόρο μέλλον της νέας γενιάς και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: