Βιβλίο
Το επάγγελμα του ψηφοθέτη
4ος αι. π.Χ. - 8ος αι. μ.Χ.

Γιώτα Ατζακά
Αθήνα
Άγρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 206
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-325-915-2
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 23.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 26-04-2011)
Περίληψη:

Γνώσις στην Πέλλα· Σώφιλος στην Αίγυπτο· Ηφαιστίων στο Πέργαμο· Ασκληπιάδης και Ανταίος στη Δήλο· Διοσκουρίδης ο Σάμιος στην Πομπηία· Απολλινάρις στην Κνωσό· Ζώσιμος από τα Σαμόσατα στο Ζεύγμα· Ορέντης στην Αμισό, στη Μαύρη Θάλασσα· Βίκτωρ και Κοσμάς στην περιοχή της Γάζας· Felix, Cecilianus, Victorinus: μερικοί μόνον από τους επώνυμους ψηφοθέτες της αρχαιότητας, που έχουμε την τύχη να γνωρίζουμε χάρη στις υπογραφές που συνοδεύουν τα έργα τους.

Το βιβλίο της αρχαιολόγου και ερευνήτριας των επιδαπέδιων ψηφιδωτών Γιώτας Ατζακά εξετάζει με σύγχρονους όρους τις ιδιομορφίες ενός πανάρχαιου επαγγέλματος. Μια πρωτότυπη μελέτη, βασισμένη στην έρευνα επιγραφών, κειμένων και ανασκαφικών ευρημάτων, που προσεγγίζει το καλλιτεχνικό φαινόμενο ταυτόχρονα από την πλευρά του δημιουργού και του χρηματοδότη: τα εργαστήρια ή τα συνεργεία των ψηφοθετών, οι αρχιτεχνίτες και οι μαθητευόμενοι, οι μετακινήσεις τους έξω από τον τόπο διαμονής τους, η μεταβίβαση της τέχνης τους από γενιά σε γενιά, η κοινωνική τους θέση, οι αμοιβές τους· τα "τετράδια σχεδίων" και ο ρόλος των εντολοδοτών και των χορηγών στην επιλογή των θεμάτων· το μητροπολιτικό και το επαρχιακό στυλ, η παράδοση και η ανανέωση.
Μονοχρωμίες και πολυχρωμίες, μία θαυμαστή ποικιλία γεωμετρικών και εικονιστικών θεμάτων: θεοί και ήρωες από την ελληνική μυθολογία, σκηνές από το ζωικό και το θαλάσσιο βασίλειο, ασχολίες της καθημερινής ζωής, δημόσια θεάματα, προσωποποιήσεις.
Ονόματα και τόποι, που ηχούν υποβλητικά· οι δημιουργοί μιας τέχνης που διαδόθηκε και διατηρήθηκε επί αιώνες χωρίς διακοπές σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΤο επάγγελμα του ψηφοθέτη"Εστία"2/6/2012
Θανάσης ΓεωργιάδηςΈρευνα Άτλας του ψηφιδωτού"Μακεδονία"14/4/2012
Διονύσης ΖαρώτηςΈνα σημαντικό βιβλίο για μια σπουδαία τέχνηΠεριοδικό "Ένεκεν"24Απρίλιος-Ιούνιος 2012
Γιάννης ΑσδραχάςΤο επάγγελμα του ψηφοθέτη"Εξπρές"8/5/2011