Βιβλίο
Κοινωνιογνωστικές και κοινωνικοπολιτισμικές προσεγγίσεις στη διδακτική των φυσικών επιστημών στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία
Sociocognitive and Sociocultural Approaches to Science in Early Childhood

Συλλογικό έργο
Επιμελητής: Κατερίνα Πλακίτση
Wolf Michael Roth
Agustin Aduriz - Bravo
Ευαγγελία Αγγελίδου
Παρασκευή Αγγέλου
Σίμος Αναγνωστάκης
Davide Boni
Olmes Bisi
Διονύσης Βαβουγυιός
Αγγελική Βελλοπούλου
Ειρήνη Γκούσκου
Paola Cagliari
Μαρίντα Εργαζάκη
Βασιλική Ζόγκζα
Χαρίκλεια Θεοδωράκη
Κατερίνα Καζέλα
Δόμνα - Μίκα Κακανά
Μιχάλης Καλογιαννάκης
Πέτρος Καριωτόγλου
Παναγιώτης Κόκκοτας
Δημήτρης Κολιόπουλος
Ελένη Κολοκούρη
Κωνσταντίνος Κορφιάτης
Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου
Χρυστάλλα Λουλλή
Κατερίνα Μαλαμίτσα
Γεώργιος Μαλανδράκης
Ζαμπέλ Μουρατιάν
Παναγιώτης Μιχαηλίδης
Χαρίτων Πολάτογλου
Τζένη Παγγέ
κ.ά.
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 462
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-3828-7
Θεωρητικές Επιστήμες: Παιδαγωγικά
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Κατερίνα Πλακίτση.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 29.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 05-01-2012)
Περίληψη:

Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα διεθνούς ερευνητικής δραστηριότητας επιφανών και νέων εκπροσώπων της ελληνικής κοινότητας για τις φυσικές επιστήμες στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Συμμετέχουν και διακεκριμένοι ερευνητές του εξωτερικού, όπως ο Wolf-Michael Rotho Agustin Aduriz-Bravo o Agustin Aduriz-Bravo και ο Olmes Bisi. Ο Wolf-Michael Roth είναι διεθνώς βραβευμένος ερευνητής της εφαρμοσμένης γνωστικής επιστήμης, με ένα εξαιρετικά πλούσιο και σημαντικό έργο. Ο Agustin Aduriz-Bravo εμβαθύνει στην ιστορία και τη φιλοσοφία της επιστήμης. Ο Olmes Bisi στηρίζει ερευνητικά τα φημισμένα παγκοσμίως νηπιαγωγεία του Reggio Emilia, και αναπτύσσει καινοτομίες όπως το Atelier Ray of Light και το Atelier of Water and Energy.

Η ελληνική κοινότητα καταθέτει δείγματα της ερευνητικής της δραστηριότητας στα Πανεπιστήμια και στα σχολεία, από την Πάτρα, την Αθήνα, την Κύπρο, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, τη Φλώρινα και την Κρήτη. Οι διαπανεπιστημιακές και διεπιστημονικές ομάδες ερευνούν θέματα της διδακτικής των φυσικών επιστημών στο εργαστήριο, σε ένα συνεχή διάλογο με τις τέχνες και τον πολιτισμό. Το εργαστήριο, τα μεγάλα κείμενα, οι αφηγήσεις, η επιχειρηματολογία, το θεατρικό παιχνίδι, η σημειωτική, τα μουσεία, τα περιβαλλοντικά κέντρα, τα λογισμικά, τα ρομπότ γίνονται δυναμικά εργαλεία των ερευνητών/εκπαιδευτικών και διαμεσολαβούν στη μάθηση κατά την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων από τον κόσμο των φυσικών επιστημών.

Οι ερευνητικές/εκπαιδευτικές προσεγγίσεις των θεμάτων κινούνται από το κοινωνιογνωστικό πλαίσιο προς ένα ευρύτερο κοινωνικοπολιτισμικό. Κατά την άποψή μας, η κοινωνικοπολιτισμική θεωρία είναι η σύγχρονη πρόκληση για να απομακρυνθούμε σταδιακά από τους δυϊσμούς, τις ταμπέλες, την περιχαράκωση και το σχολικό αποκλεισμό, και να προσεγγίσουμε την οντολογία των διαδικασιών, καθώς επίσης και το αδιαχώριστο της ατομικότητας από τη συλλογικότητα. Η Cultural Historical Activity Theory - CHAT προβάλλεται ως εφικτό σύγχρονο παράδειγμα για να την επανασυγκρότηση της διδακτικής των φυσικών επιστημών στην τομή της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας.

Το βιβλίο απευθύνεται σε ερευνητές και εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με την εκπαίδευση των μικρών παιδιών στις φυσικές επιστήμες, για την ανάπτυξη επιστημονικά εγγράμματων πολιτών που θα συμβάλουν στην ειρήνη και στην αειφορία.