Βιβλίο
Ανοίγουμε τα βιβλία του χρέους!
Τι είναι και πώς γίνεται ο λογιστικός έλεγχος του δημόσιου χρέους

Συλλογικό έργο
E. Toussaint
M. L. Fattoreli
CADTM
Jubilee South
Μετάφραση: Γιώργος Μητραλιάς
Επιμέλεια: Γιώργος Μητραλιάς
Αθήνα
Αλεξάνδρεια
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 167
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-221-514-2
Σημειώσεις: Προλεγόμενα: Γιώργος Μητραλιάς.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 06-05-2011)
Περίληψη:

Αν για τους πιστωτές το χρέος των χωρών του κόσμου είναι χρυσωρυχείο, για τους λαούς τους είναι σωστός ζουρλομανδύας.

Στους λαβύρινθους των αναλύσεων και στους μονόδρομους των λύσεων που προτείνονται για την κρίση, παραμένουν θαμμένα τα πιο κρίσιμα ζητήματα: Ποιος δάνεισε, ποιος δανείστηκε και στο όνομα ποιου; Πώς βρέθηκε μπλεγμένο το κράτος, πώς τα ιδιωτικά χρέη έγιναν δημόσια και ποιος κέρδισε απ' αυτά; Με ποιους όρους συνάφθηκε κάθε δάνειο, πόσοι τόκοι πληρώθηκαν και με τι επιτόκιο, ποιο δρόμο πήραν τα κεφάλαια και τι απάτες ή εγκλήματα διαπράχθηκαν μ' αυτά; Πώς διογκώθηκε το χρέος παρ' όλο που δεν είδαμε το χρώμα του χρήματος;

Ένας λογιστικός έλεγχος μας επιτρέπει να απαντήσουμε σ' αυτά τα ζωτικά ερωτήματα ξεμπλέκοντας, νήμα το νήμα, το κουβάρι του χρέους, ανασυνθέτοντας την ακολουθία των γεγονότων που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο και αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος.

Αντλώντας από τη διεθνή εμπειρία, το βιβλίο αυτό, ένας οδηγός έρευνας και δράσης μοναδικός στο είδος του, είναι προορισμένο να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο σε κάθε μεγαλόπνοο εγχείρημα αντιμετώπισης του χρέους - στην υπηρεσία κοινωνικών κινημάτων και πολιτικών πρωτοβουλιών, στα χέρια βουλευτών, συνδικαλιστών, οικονομολόγων, νομικών και κάθε κριτικά σκεπτόμενου και κινητοποιημένου πολίτη.


"Με δεδομένο ότι η κρίση του χρέους ήταν μέχρι πολύ πρόσφατα αποκλειστικό "προνόμιο" των χωρών του Νότου, δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εμπειρίες, διδάγματα εμπειριών και ακόμα περισσότερο καμιά βιβλιογραφία σχετικά με την προετοιμασία, οργάνωση και διεξαγωγή λογιστικών ελέγχων του δημόσιου χρέους στις χώρες του παγκόσμιου Βορρά. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ένα βιβλίο που φιλοδοξεί να αποτελέσει "εγχειρίδιο για τους λογιστικούς ελέγχους του χρέους απαριθμεί και συνάμα εμπνέεται από γεγονότα, καταστάσεις και, κυρίως, από συγκεκριμένες εμπειρίες λογιστικών ελέγχων που διεξήχθησαν και διεξάγονται σε αυτόν ακριβώς τον πολύπαθο Τρίτο Κόσμο.

Την ώρα λοιπόν που η κρίση του χρέους μετακομίζει μαζικά στον πλανητικό Βορρά κι εμείς εδώ στην Ελλάδα καλούμαστε να αναμετρηθούμε μαζί της, αμφισβητώντας και καταγγέλλοντας έμπρακτα το βραχνά του ελληνικού δημόσιου χρέους, δεν μπορούμε να επικαλεστούμε κανένα ανάλογο προηγούμενο, να αντλήσουμε διδάγματα από καμιά άλλη εμπειρία λογιστικού ελέγχου στη Ενωμένη Ευρώπη ή γενικότερα στον αναπτυγμένο Βορρά. Ωστόσο, δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Οι χρήσιμες εμπειρίες και τα διδάγματα των αγώνων του παγκόσμιου Νότου είναι εδώ, στη διάθεσή μας, και απομένει να επωφεληθούμε απ' αυτά για να εγκαινιάσουμε -και για λογαριασμό των άλλων λαών της Ευρώπης- αυτή που ίσως είναι η πιο κεντρική απ' όλες τις σημερινές και αυριανές μάχες: τη μάχη ενάντια στο χρέος που ρημάζει κοινωνίες και καταστρέφει ανθρώπινες ζωές, αποτελώντας ένα από τα πιο δοκιμασμένα εργαλεία που κάνουν τους -λίγους- πλούσιους σκανδαλωδώς πλουσιότερους και τους -πάμπολλους - φτωχούς απάνθρωπα φτωχότερους.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι διαφορές ανάμεσα στην κρίση του χρέους στο Βορρά και στο Νότο είναι υπαρκτές και καθόλου αμελητέες. Ωστόσο, είτε πρόκειται για το Νότο είτε για το Βορρά, οι στόχοι ενός αυθεντικού λογιστικού ελέγχου του δημόσιου χρέους είναι ακριβώς αυτοί που παραθέτει το ανά χείρας βιβλίο."

(από τα Προλεγόμενα του Γ. Μητραλιά)

Η έκδοση περιλαμβάνει τις εργασίες:
- Οδηγός για τους λογιστικούς ελέγχους του χρέους στις χώρες του Νότου
- Η αποστολή και το έργο μιας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους
- Ορισμένα νομικά ερείσματα της ακύρωσης του χρέους