Βιβλίο
Λουκής Λάρας

Δημήτριος Βικέλας
Αθήνα
Άλτερ Εγκο Μ.Μ.Ε. Α.Ε.
2011
σ. 206
Σχήμα: 19χ12
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-469-931-5
Τα Νέα· Πεζογραφία
Ονομασία Υποσειράς: Αριστουργήματα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
Α/Α Βιβλίου στην Υποσειρά: 15
Σημειώσεις: Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό "Εστία", 1879 (σε συνέχειες). Πρώτη έκδοση του έργου: Λουκής Λάρας. Αυτοβιογραφία γέροντος Χίου, Εν Αθήναις, 1879. Τρίτη έκδοση: Εκδόσεις "Γεωργίου Κασδόνη", 1892. Εισαγωγικό σημείωμα: Αλέξης Ζήρας. Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: 6.5.2011.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 4.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 06-05-2011)
Περίληψη:

"Εφοβούμην τους Τούρκους! Καθώς μ' εψυλάκιααν ανεξετάστως ως κατάσκοπον, ηδύναντο επίσης και να με καταδικάσωσι. Τι ήτο δι' αυτούς ενός Χριστιανού η ζωή;"

Ο "Λουκής Λάρας", το γνωστότερο λογοτεχνικό έργο του Δημητρίου Βικέλα (που πρωτοδημοσιεύθηκε στην Εστία το 1879 και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες), είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, η δράση του οποίου εκτυλίσσεται στα πρώτα χρόνια της Επανάστασης του 1821. Ωστόσο, ο κεντρικός του ήρωας δεν είναι κάποιος γενναίος οπλαρχηγός, αλλά ένας νεαρός και άκαπνος γόνος εμπόρων από τη Χίο, ο οποίος -μες στο χάος του πολέμου- προσπαθεί να επιζήσει και να ξαναχτίσει τη ζωή και την περιουσία του.

Ορμώμενος από την αυτοβιογραφική μαρτυρία του Λουκά Ζίφου, ο Βικέλας -με φανερές τις ευρωπαϊκές του επιρροές και σε μια γλώσσα που προσεγγίζει την καθομιλουμένη της εποχής- δημιουργεί έναν γνήσιο αντιήρωα, που όχι μόνο εκπροσωπεί την τάξη των εμπόρων παραμονές της Επανάστασης, αλλά και αντικα-τοπτρίζει τα ιδανικά της αστικής κοινωνίας της εποχής, μιας εποχής συγκρούσεων και μεναλοϊδεατικών εξάρσεων.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: