Βιβλίο
Η Μαρκησία ντε Σαντ

Yukio Mishima
Μετάφραση: Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Αθήνα
Άγρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 172
Σχήμα: 17χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-325-949-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: ιαπωνικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Sado Kôshaku Fujin
Σημειώσεις: Έκδοση για την παράσταση "Η Μαρκησία ντε Σαντ" των θεατρικών ομάδων "Αρ. Πρωτ. 127" και "Ρέον", στο θέατρο "Σφενδόνη"από τις 12 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου 2011, σε σκηνοθεσία Ορέστη Τάτση.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 11.30€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 13-05-2011)
Περίληψη:

Διαβάζοντας τη "Ζωή του Μαρκήσιου ντε Σαντ" του Τατσούχικο Σιμπουσάουα, σαν συγγραφέας κεντρίστηκα από το αίνιγμα της συμπεριφοράς της Μαρκησίας ντε Σαντ, η οποία, αφού κατά τη διάρκεια της πολύχρονης φυλάκισης του συζύγου της επέδειξε μια απόλυτη πίστη στον άντρα της, τον εγκαταλείπει τελικά τη στιγμή που εκείνος είναι επιτέλους ελεύθερος. Αυτό το αίνιγμα χρησίμευσε σαν αφετηρία του έργου μου, το όποιο είναι μία απόπειρα κάποιας λογικής εξήγησης.

Ήμουν σίγουρος ότι κάτι εντελώς ακατανόητο αλλά την ίδια στιγμή πολύ αληθινό για την ανθρώπινη φύση βρισκόταν πίσω από αυτό το αίνιγμα και ήθελα να εξετάσω τον Σαντ διατηρώντας τα πάντα σ' αυτό το αναφορικό πλαίσιο.

Το έργο αυτό μπορεί να περιγραφεί ως "Ο Σαντ ιδωμένος μέσα από τα μάτια γυναικών". Ως εκ τούτου ήμουν υποχρεωμένος να τοποθετήσω τη Μαρκησία ντε Σαντ στο επίκεντρο και να χτίσω το θέμα μου γερά μοιράζοντας όλα τα άλλα μέρη σε γυναίκες. [...]

Έπρεπε να εμπλέξω αυτά τα πρόσωπα με τη Μαρκησία ντε Σαντ και να τα βάλω να περιστρέφονται γύρω της με μία κίνηση που να μοιάζει με αυτή των πλανητών. [...] Όλα έπρεπε να σχηματίσουν ένα ακριβές, μαθηματικό σύστημα γύρω από τη Μαρκησία ντε Σάντ. [...]

Είναι παράξενο όταν κάθομαι και το σκέφτομαι, ότι ένας Ιάπωνας έγραψε ένα έργο για τη Γαλλία, ήθελα όμως πολύ να κάνω μία αντίστροφη χρήση των ικανοτήτων τις οποίες οι Ιάπωνες ηθοποιοί έχουν αποκτήσει μέσα από τις ερμηνείες έργων μεταφρασμένων από ξένες γλώσσες.

(Από το Επίμετρο του συγγραφέα)

Η έκδοση συνοδεύεται απο Επίμετρο με κείμενα του συγγραφέα, του μεταφραστή, της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ καθώς και δύο επιστολές του Μαρκήσιου ντε Σαντ.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Λάμπρος ΣκουζάκηςΗ Μαρκησία ντε Σαντ"Πανδοχείο"8/4/2013
Αποστόλης ΑρτινόςΈνα κατώφλι στο αδύνατο"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"67715/10/2011
Γιάννης Ε. Στάμος«Γνωστοί άγνωστοι» και «διάσημοι» Ευρωπαίοι"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"67027/6/2011
Παρή ΣπίνουΑγάπη και μίσος μαζί"Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "ΕΠΤΑ"12/6/2011
Γιώργος ΚορδομενίδηςΒιβλία στο κομοδίνοΠεριοδικό "Εντευκτήριο"93Απρίλιος-Ιούνιος 2011