Βιβλίο
Δημοκρατία

Charles Tilly
Μετάφραση: Κώστας Θεολόγου
Μετάφραση: Παντελής Λέκκας
Επιμέλεια: Παντελής Λέκκας
Αθήνα
Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 358
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-01-1423-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Democracy
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 13-07-2011)
Περίληψη:

Από τα τελευταία που εξέδωσε εν ζωή ο Τσαρλς Τίλλυ, το βιβλίο αυτό αποστάζει με διαύγεια το πλούσιο συγγραφικό του έργο σε ζητήματα ιστορικής και πολιτικής κοινωνιολογίας. Θέμα του είναι η δημοκρατία ως αδιάλειπτη διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ κράτους και πολιτών. Και βασικό του ερώτημα είναι τι οδηγεί ένα καθεστώς σε εκδημοκρατισμό και τι σε αποδημοκρατικοποίηση. Ο Τίλλυ μελετά τις συνθήκες που επηρεάζουν, θετικά ή αρνητικά, το εύρος, την ισοτιμία, την ασφάλεια και την αμοιβαία δεσμευτικότητα της δημοκρατικής διαβούλευσης. Τέτοιες συνθήκες, υποστηρίζει, διαμορφώνονται από βαθύτερες μεταβολές που αφορούν στα δίκτυα εμπιστοσύνης, στην κατηγορική ανισότητα και στα αυτόνομα κέντρα εξουσίας μιας κοινωνίας. Οι τρεις αυτοί παράγοντες εξετάζονται σε συνάρτηση με την διοικητική ικανότητα του κράτους αλλά και με τους αιφνίδιους πολιτικούς κραδασμούς (εδαφικές κατακτήσεις, επαναστατικές ταραχές, εμφυλίους πολέμους) που μπορεί να κλονίσουν ένα πολιτικό καθεστώς και να το οδηγήσουν είτε στον εκδημοκρατισμό ή, αντιθέτως, στην αποδημοκρατικοποίηση.

Το βιβλίο θέτει καίρια ερωτήματα για το μέλλον της δημοκρατίας στον σύγχρονο κόσμο. Για παράδειγμα, πώς ακριβώς συνδέονται οι προοπτικές της δημοκρατίας με την άνοδο του θρησκευτικού φονταμενταλισμού ή με την κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας; Τέτοια ερωτήματα πηγαίνουν πίσω από την επιφάνεια της πολιτικής, στις βαθύτερες διεργασίες που μεταβάλλουν τις σχέσεις μεταξύ κράτους και πολιτών. Ο ρεαλισμός του επιχειρήματος, η εμπειρική τεκμηρίωση με πλήθος παραδειγμάτων από το μακρινό έως το πολύ πρόσφατο παρελθόν και η αμεσότητα του ύφους καθιστούν το έργο αυτό απαραίτητο σε όποιον θέλει να στοχαστεί βαθύτερα τις μεγάλες πολιτικές αλλαγές που επηρεάζουν σήμερα τις τύχες της δημοκρατίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Φιλήμων ΠαιονίδηςΠρέπει να καλλιεργούμε τον κήπο μας. Η βραδύτητα του εκδημοκρατισμού και η ταχύτητα της αποδημοκρατικοποίησης"The Athens Review of Books"29Μάιος 2012
Θανάσης Α. ΒασιλείουΔύση και δημοκρατία"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"11/3/2012
Μάρκος ΚαρασαρίνηςΔημoκρατίαΠεριοδικό "Νέα Ευθύνη"9Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2012
Δώρα για το μυαλό"Athens Voice"Χειμώνας 2012
Γιώργος ΣιακαντάρηςΤι σημαίνει, τέλος πάντων, «δημοκρατία»;"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"12/11/2011
Γιάννης Ν. ΜπασκόζοςΤι είναι δημοκρατίαΠεριοδικό "Διαβάζω"521Σεπτέμβριος 2011
Μαρία ΔρουκοπούλουΜια σκιά κι ένα βιβλίο"Lifo"25821/7/2011
Γιάννης Ν. ΜπασκόζοςΗ μαζική κουλτούρα απειλή για τη δημοκρατία"Το Βήμα"/ "Βιβλία"10/7/2011