Βιβλίο
Η πνευμονολογία
Μέσα από διαφημίσεις 1910 - 1950

Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης
Βόλος
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας
Αριθμός Έκδοσης: 1
1999
σ. 80
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8029-01-9
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-05-2011)
Περίληψη:

Ο συγγραφέας είχε την ωραία ιδέα να ανατρέξει σε δυσεύρετα προπολεμικά ιατρικά περιοδικά με σκοπό να δώσει συνοπτική αλλά χαρακτηριστική εικόνα των φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία διετίθεντο τότε για την αντιμετώπιση πνευμονικών νοσημάτων, ιδιαιτέρως της φυματιώσεως, που σε συνδυασμό με την ελονοσία μάστιζε τη χώρα μας. Σε αυτήν την προ στρεπτομυκίνης εποχή, οι φαρμακευτικές εταιρίες, χωρίς τους σημερινούς περί διαφημίσεως και προβολής φαρμάκων περιορισμούς, πρόβαλλαν τα φάρμακά τους, τα οποία συχνά είχαν ονόματα που σήμερα φαίνονται αστεία, υποσχόμενες θαυματουργές θεραπείες χωρίς παρενέργειες. Πολλές φορές μάλιστα παρέλειπαν να αναφέρουν την περιεχόμενη δραστική ουσία, εάν βεβαίως υφίστατο.

Οι ιατρικές διαφημίσεις όπως έδειξαν και οι κ. Ριζόπουλος και Λ. Βλαδίμηρος στο βιβλίο τους "Ιατρική και διαφήμιση στην Ελλάδα" (Αθήνα 1992), αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τα κατά καιρούς χρησιμοποιούμενα φάρμακα, τους αντιπροσώπους, τα θεραπευτικά ιδρύματα, ενώ ενίοτε είναι ενδιαφέρουσες και από αισθητικής απόψεως.

Τα σύντομα σχόλια που συνοδεύουν κάθε διαφήμιση, με τη δροσιά που τα χαρακτηρίζει, είμαι βέβαιος ότι θα καταστήσουν διπλά απολαυστικό αυτό το λεύκωμα για τον αναγνώστη.