Βιβλίο
Ενάντια στην τελειότητα
Η ηθική στην εποχή της γενετικής μηχανικής

Michael J. Sandel
Μετάφραση: Δημήτρης Γκινοσάτης
Επιμέλεια: Κώστας Λιβιεράτος
Αθήνα
Αλεξάνδρεια
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 159
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-221-518-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Case Against Perfection: Ethics in the Age of Genetic Engineering
Φιλοσοφικοί Δρόμοι
Σημειώσεις: Πρόλογος: Ιορδάνης Ψημμένος.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 01-06-2011)
Περίληψη:

Οι καινοτομίες στη γενετική μάς επιφυλάσσουν μια υπόσχεση και μια περιπλοκή. Η υπόσχεση είναι ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να θεραπεύουμε και να προλαμβάνουμε μια σειρά εκφυλιστικών νόσων. Η περιπλοκή είναι ότι η νέα γνώση μπορεί επίσης να μας επιτρέψει να χειριστούμε την ίδια μας τη φύση: να ενισχύσουμε τα γενετικά μας γνωρίσματα κι εκείνα των παιδιών μας, επιδιώκοντας να είμαστε "καλύτερα από καλά".

Οι εξελίξεις της εμβιομηχανικής μάς φέρνουν αντιμέτωπους με ερωτήματα σε μεγάλο βαθμό λησμονημένα στον νεότερο κόσμο - ερωτήματα σχετικά με το ηθικό καθεστώς της φύσης και τη στάση των ανθρώπων απέναντι στον κόσμο. Καθώς αυτά αγγίζουν τα όρια της θεολογίας, οι νεωτερικοί φιλόσοφοι και πολιτικοί επιστήμονες τείνουν να τα παρακάμψουν. Αλλά οι νέες δυνάμεις της βιοτεχνολογίας τα καθιστούν αναπόδραστα.

Ο επιφανής αμερικανός φιλόσοφος Μάικλ Σαντέλ κάνει εδώ την εξαίρεση: διερευνώντας με υποδειγματικό τρόπο τα ηθικά αυτά διλήμματα, δείχνει ότι η ενίσχυση της ανθρώπινης φύσης μέσα από γενετικές τεχνολογίες είναι επιλήψιμη, για λόγους που δεν περιορίζονται στην ασφάλεια και τη δικαιοσύνη· αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια ελέγχου και κυριαρχίας που αδυνατεί να εκτιμήσει τον χαρισματικό χαρακτήρα των ανθρώπινων δυνάμεων και επιτευγμάτων. Το κυνήγι της τελειότητας είναι ελαττωματικό.

"Ζούμε σ' έναν κόσμο, λέει ο Μάικλ Σαντέλ, όπου "η επιστήμη κινείται ταχύτερα από την ηθική κατανόηση". Ωστόσο, χάρη στον Σαντέλ, η ηθική κατανόηση φαίνεται να καλύπτει τη διαφορά. Κλωνοποίηση, βλαστοκυτταρική έρευνα, φάρμακα που ενισχύουν τις επιδόσεις, χάπια που σας δυναμώνουν ή σας ψηλώνουν: αν κάποια επιστημονική εξέλιξη σας ενοχλεί, αλλά δεν μπορείτε να εξηγήσετε το λόγο, ο Μάικλ Σαντέλ θα σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί ανησυχείτε. Κι έπειτα θα σας πει αν έχετε δίκιο."

(Michael Kinsley)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Σπύρος ΜανουσέληςΤο φάντασμα της ευγονικής"Εφημερίδα των Συντακτών"28/9/2013
Κωστής ΠαπαγιώργηςΕνάντια στην τελειότηταΠεριοδικό "Αθηνόραμα"16/2/2012
Εύη ΚαρκίτηΕίναι η τελειότητα ανήθικη;"Αγγελιοφόρος"21/8/2011
Βιβλία για το καλοκαίρι"The Books' Journal"10Αύγουστος 2011
Άννα ΛυδάκηΟ επίμονος αναγνώστης"Το Βήμα"/ "Βιβλία"24/7/2011
Σπύρος ΜανουσέληςΚαλοκαιρινή βιβλιοθεραπεία με επιστήμη"Ελευθεροτυπία"16/7/2011
Αλέξανδρος Στεργιόπουλος12 βιβλία από τους πάγκους"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"65911/6/2011