Βιβλίο
Ημερολόγιο 2012: Ένας χρόνος με τη Ζωρζ Σαρή

Επιμέλεια: Χρύσα Κουράκη
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
2011
σ. 392
Σχήμα: 16χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-4253-6
Ημερολόγια
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.90€ Φ.Π.Α.: 23%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 29-09-2011)
Περίληψη:

"Η Ζωή θέλει να την αγαπάνε.
Να την αγαπάνε χωρίς παζαρέματα, πολύ και αλογάριαστα.
Μικρή κατάλαβε πως για να τα καταφέρει έπρεπε πρώτα ν' αγαπήσει αυτή τους ανθρώπους.
Αγαπούσε όπως πεινούσε, όπως διψούσε, όπως πονούσε, όπως γελούσε."

Ένα δεμένο, εικονογραφημένο ημερολόγιο αφιερωμένο στη ζωή της Ζωρζ Σαρή, με αποσπάσματα από τα έργα της.

Ζωρζ Σαρή: Συγγραφέας πολυγραφότατη και πολυδιαβασμένη, αγαπημένη μικρών και μεγάλων που υπήρξαν αναγνώστες της στα παιδικά τους χρόνια και εξακολουθούν να διαβάζουν έργα της και στην ενήλικη ζωή τους. Συγγραφέας με φανατικό κοινό, το οποίο τη διαβάζει με αναγνωστική βουλιμία και την έχει ως προσωπικό καταφύγιο στα δύσκολα. Γιατί η Ζωρζ δε μένει στην τυπική σχέση συγγραφέα-αναγνώστη. Προχωρά ένα βήμα παραπέρα και "χτίζει" μια προσωπική σχέση με τους αναγνώστες της. Μέσα από τα χιλιάδες γράμματα που συσσωρεύονται στο αρχείο της, παιδιά, έφηβοι, νέοι, γονείς μιλούν μαζί της, τη γνωρίζουν, τη συμβουλεύονται, της εξομολογούνται και της ζητούν να τη δουν από κοντά. Κι εκείνη ανταποκρίνεται, ανοίγει το σπίτι της και την καρδιά της, πηγαίνει σε σχολεία και σε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, τους συναντά, τους μιλά, τους γράφει και τελικά τους κάνει "δικούς" της ανθρώπους.
Οι αναγνώστες της Ζωρζ, γνωρίζοντάς την πλέον αρκετά καλά, την αναζητούν συνεχώς στα βιβλία της προσπαθώντας να διακρίνουν την αληθοφάνεια στις ιστορίες της, να ταυτοποιήσουν τους χαρακτήρες της και να ενώσουν τα κομμάτια ενός παζλ, που όπως φαίνεται αποτελεί τον "χορό της ζωής της". Όπως και η ίδια ομολογεί σε συνεντεύξεις της, το γράψιμό της είναι βιωματικό και η έκφρασή του αναγκαία για εκείνη:
"Οι συγγραφείς γράφουν πριν απ' όλα για τον εαυτό τους, για να εκφραστούν οι ίδιοι πριν απ' όλα, για να σωθούν".
Αυτός είναι και ο λόγος που οι ήρωές της είναι ανθρώπινοι, ζουν σε καθημερινές συνθήκες και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της ζωής. Τα ερεθίσματα της Ζωρζ Σαρή προέρχονται τόσο από τις προσωπικές της εμπειρίες, όσο και από τις εμπειρίες του κοινωνικού της περίγυρου, τις οποίες μετουσιώνει σε προσωπικό της βίωμα. Με τον συγκεκριμένο τρόπο η Ζωρζ μπορεί να "ζει" σε διαφορετικές καταστάσεις και εποχές και να τις αναπλάθει με μεγάλη πειστικότητα, έτσι ώστε οι αναγνώστες της να "νιώθουν" ως δικό τους βίωμα αυτό που η συγγραφέας τους έχει τόσο πειστικά μεταφέρει. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της γραφής της αποτέλεσε και τη βάση δόμησης αυτού του ημερολογίου. Επιλέγοντας αποσπάσματα από τα έργα της που διακρίνονται για το έντονο αυτοβιογραφικό στοιχείο, προσπαθήσαμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ζωής της μέσα από φωτογραφίες και χαρακτηριστικά κείμενα. Έτσι, μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου που κρατάτε στα χέρια σας, η Ζωή ή Χριστίνα ή Ζωρζ σάς συστήνεται και πάλι, με έναν διαφορετικό αυτή τη φορά τρόπο.

(από το σημείωμα της επιμελήτριας Χρύσας Κουράκη)