Βιβλίο
Συνεργατικό διαδίκτυο και κοινωνία

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Ιωάννης Αποστολάκης
Ιωάννης Αποστολάκης
Παντελής Αγγελίδης
Αριστείδης Βαγγελάτος
Ηρακλής Βαρλάμης
Γεώργιος Βασιλακόπουλος
Συμεών Βερβερίδης
Νικόλαος Γ. Γεωργαράκης
Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος
Θεοφάνης Γιώτης
Μυρσίνη Γκέλη
Βασιλική Διαμαντοπούλου
Στέλιος Ηλιάκης
Σταματία Ηλιούδη
Χρυσούλα Καλαμαρά
Ιωάννης Καρυδάς
Αναστασία Ν. Καστανιά
Βασίλης Κάτος
Τάνια Κερκίρη
Βασιλική Ι. Κούφη
Ευάγγελος Κοτσώνης
Νικόλαος Κωνσταντίνου
Αθηνά Λαζακίδου
Γεωργία Λαζακίδου
Χαρίκλεια Λάτσιου
Ευριπίδης Λουκής
Φλώρα Α. Μαλαματένιου
Πέτρος Ματζάκος
Αναστάσιος Μουμτζόγλου
Ευστρατία Μούρτου
Ιωάννης Μπακαβός
Χαράλαμπος Μπαλής
Αλέξανδρος Μπέρλερ
Κατερίνα Μυλωνά
Θεόδωρος Γ. Οικονόμου
Φερενίκη Παναγοπούλου - Κουτνατζή
Αναστασία Παπαστυλιανού
Ανδριάνα Πρέντζα
Συμεών Ρετάλης
Νικόλαος Σπανουδάκης
Μαρία - Αγγελική Σταμούλη
Αναστάσιος Τάγαρης
Ιωάννης Χαραλαμπίδης
Ανάργυρος Χρυσάνθου
Αθήνα
Εκδόσεις Παπαζήση
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 1026
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-02-2565-5
Κοινωνία και Πληροφορική
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 69.23€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-02-2012)
Περίληψη:

Το παρόν βιβλίο με τίτλο "Συνεργατικό Διαδίκτυο και κοινωνία" αφορά μια συλλογή επιλεγμένων εργασιών με το αντίστοιχο περιεχόμενο οι οποίες προέκυψαν μετά από σχετική πρόσκληση του επιμελητή αυτής της έκδοσης και του εκδοτικού οίκου "Παπαζήση". Οι εργασίες αφού υποβλήθησαν αξιολογήθηκαν από δύο (2) ανεξάρτητους κριτές με ερευνητικό και επαγγελματικό έργο στα αντίστοιχα αντικείμενα. Της σχετικής πρόσκλησης προηγήθηκε από τον επιμελητή και τους συνεργάτες του κ. Βαρλάμη Ηρακλή και κ. Χρύσανθου Ανάργυρο ο σχεδιασμός του βιβλίου με την αντιστοίχιση σε αυτό ενότητες-κεφαλαίων με συγκεκριμένη στόχευση. Η σχετική δομή που φτιάχτηκε, μοιράστηκε στους υποψήφιους συγγραφείς στο πλαίσιο της παραπάνω πρόσκλησης.

Το βιβλίο περιέχει 25 εργασίες που αντιστοιχούν στα κεφάλαια του. Η πρώτη εργασία του κ. Α. Μπέρλερ δίνει μια αναλυτική παρουσίαση της ιστορίας του Διαδικτύου και αναφέρεται σε σημαντικούς ανθρώπους που επηρέασαν την πορεία του. Η 2η εργασία του κ. Γιανακουλόπουλου αποτυπώνει στοιχεία που αφορούν την τυποποίηση και συνεισφέρουν θετικά στην ανάπτυξη Διαδικτυακών τόπων.

Η 3η εργασία των κ. Μπάκαβου & Αποστολάκη δίνει μια πρώτη προσέγγιση για την διαδικασία πιστοποίησης Διαδικτυακών τόπων ενώ η 4η του κ. Βαρλάμη παρουσιάζει τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των εφαρμογών στο Web 2.0. Η 5η εργασία των κ. Τάγαρη & Μπέρλερ παρουσιάζει τις εκτιμήσεις για το μέλλον του Διαδικτύου. Η αναζήτηση στον Παγκόσμιο ιστό στο νέο Διαδίκτυο (Web 2.0, 3.0) είναι το αντικείμενο της 6ης εργασίας του κ. Βαρλάμη. Η δημόσια διοίκηση και διακυβέρνηση με εστίαση στις ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) είναι το αντικείμενο της επόμενης εργασίας του κ. Βερβερίδη. Η 8η εργασία της κ. Κερκίρη δίνει εργαλεία για ένα εξατομικευμένο διαδραστικό Διαδίκτυο, η 9η του κ. Βαγγελάτου και της κ. Καλαμαρά μια πρώτη προσέγγιση του Υγεία 2.0/3.0 και η επόμενη των κ. Λαζακίδου και Ηλιοΰδη παρουσιάζει τις υπάρχουσες εφαρμογές.

Με τον εικονικό ιατρικό φάκελο ασχολείται η 11η εργασία των κ. Μαλαματένιου, Κούφη και του κ. Βασιλακόπουλου καθώς και η 12η εργασία της κ. Γκέλη.

Η επόμενη εργασία του κ. Αγγελίδη παρουσιάζει την Τηλεϊατρική στο συνεργατικό Διαδίκτυο ενώ η 14η εργασία του κ. Μουμτζόγλου δίνει στοιχεία για την ενδυνάμωση του ασθενή μέσα από το νέο Διαδίκτυο.

Με τα συνεργατικά περιβάλλοντα μάθησης ασχολείται η 15η εργασία του κ. Κωνσταντίνου καθώς και η επόμενη των κ. Λαζακίδου Γ., Πρέντζα και του κ. Ρετάλη. Η χρήση κοινωνικών μέσων στην διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών είναι το αντικείμενο της επόμενης εργασίας των κ. Χαραλαμπίδη, Λουκή και της κ. Διαμαντοπούλου.

Το θέμα της διοίκησης έργων στο συνεργατικό διαδίκτυο αποτελεί αντικείμενο της επόμενης εργασίας του κ. Γιώτη ενώ η 19η εργασία του κ. Καρυδά διαπραγματεύεται το Συνεργατικό Ηλεκτρονικό Επιμελητήριο. Οι εργασίες 20-25 ασχολούνται με θέματα ασφάλειας (την επιμέλεια αυτών των κεφαλαίων-εργασιών είχε ο συνεργάτης μου κ. Ανάργυρος Χρύσανθου). Συγκεκριμένα η 20η της κ. Μυλωνά με τον ρόλο των προσωπικών δεδομένων στην κοινωνία της πληροφορίας, η 21η της κ. Λάτσιου και του κ. Χρύσανθου με νομικά και ηθικά ζητήματα της ηλεκτρονικής υγείας, η 22η του κ. Μπαλή και της κ. Σταμούλη με τις εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας με γνώμονα τα κριτήρια ασφάλειας, η 23η της κ. Καστανιάς εισάγει την ποιότητα στα θέματα ασφάλειας, η 24η του κ. Κοτσώνη και Ηλιάκη δίνει μιά πρακτική προσέγγιση για την πιστοποίηση σε θέματα ασφαλείας και τέλος η 25η της κ. Μούρτου μια θεώρηση για τα επίπεδα πρόσβασης στα Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας. [...]

(από το εισαγωγικό σημείωμα του επιμελητή)