Βιβλίο
Μίλητος

Φώτης Γεωργιάδης
Ελένη Σιγάλα
Επιμελητής: Πάνος Βαλαβάνης
Υπεύθυνος Σειράς: Γιάννης Τσεβρένης
Υπεύθυνος Σειράς: Βασίλης Μηνακάκης
Αθήνα
Η Καθημερινή
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 96
Σχήμα: 16χ16
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-475-179-2
Κοιτίδες Ελληνισμού 5
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Πάνος Βαλαβάνης, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών: "Μίλητος, η βασίλισσα των Ιωνικών πόλεων". Παραγωγή: Explorer. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Η Καθημερινή της Κυριακής" στις 26.6.2011. Χορηγός: Alpha Bank.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Η σειρά "Κοιτίδες Ελληνισμού" δεν θα μπορούσε παρά να περιλαμβάνει και τη βασίλισσα των Ιωνικών πόλεων, τη Μίλητο. Η πόλη, που ιδρύθηκε στις εκβολές του ποταμού Μαιάνδρου σε μια χερσόνησο με τέσσερα φυσικά λιμάνια, αποτέλεσε, λόγω της θέσης της, σπουδαία κοιτίδα ελληνικότητας ως το σημαντικότερο κέντρο επαφής και επικοινωνίας μεταξύ κυρίως Ελλάδος, Αιγαίου και Μικράς Ασίας.

Σήμερα, παρόλο που η άλλοτε παραλιακή πόλη απέχει 8 χλμ. από τη θάλασσα, με τα σπουδαία μνημεία της κυρίως των οψιμότερων περιόδων (και αυτά που βρίσκονται επιτόπου -συχνά μέσα σε νερά- και αυτά που έχουν μεταφερθεί στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο) εξακολουθεί να θυμίζει ότι κάποτε ήταν μητρόπολη, μια μεγάλη κοιτίδα του ελληνικού μικρασιατικού πολιτισμού.

Περιέχονται τα κείμενα:
- Πάνος Βαλαβάνης, "Μίλητος, η βασίλισσα των ιωνικών πόλεων"
- Αρχαία Μίλητος
- Τα μνημεία της Μιλήτου
- Ξενάγηση στην περιοχή της Μιλήτου
- Ενδεικτική βιβλιογραφία