Βιβλίο
Οι επαναστατικές ιδέες του Καρλ Μαρξ

Alex Callinicos
Μεταφραστής: Χρήστος Πετράκος
Επιμελητής: Κώστας Πίττας
Αθήνα
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Αριθμός Έκδοσης: 2
2011
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 1998
σ. 263
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7967-61-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Revolutionary Ideas of Karl Marx
Σημειώσεις: Πρόλογος: Άλεξ Καλλίνικος.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 04-07-2011)
Περίληψη:

Ο Καρλ Μαρξ είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που με τη θεωρία και τη δράση του άλλαξε ριζικά τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας. Οι ιδέες του, από την αρχή έγιναν αντικείμενο συζητήσεων, αντιπαραθέσεων, αλλά και διαστρεβλώσεων.

Το κεντρικό θέμα του Μαρξ ήταν ο καπιταλισμός - πώς να τον κατανοήσουμε ώστε να μπορέσουμε καλύτερα να τον ανατρέψουμε. Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, το πιο φημισμένο κείμενο που έγραψε μαζί με το συνεργάτη και σύντροφό του, τον Φρίντριχ Ένγκελς, κυκλοφόρησε καθώς οι επαναστάσεις του 1848 σάρωναν την Ευρώπη - σε μια ιστορική στιγμή που μοιάζει αρκετά με το επαναστατικό κύμα που απλώθηκε το 2011 σε όλο τον αραβικό κόσμο.

Ο Μαρξ αντιλήφθηκε ότι στον πυρήνα του συστήματος βρίσκεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο κεφάλαιο και τη μισθωτή εργασία. Ο καπιταλισμός ταλανίζεται από αντιθέσεις, οι οποίες δεν οφείλονται σε κάποιο ατύχημα ή λάθος, αλλά προέρχονται από την ίδια την εσωτερική του φύση. Όμως, η ταξική πάλη ανάμεσα σε εργάτες και καπιταλιστές επιταχύνεται και οξύνεται από τη ροπή του συστήματος σε περιοδικές και καταστροφικές κρίσεις.

Αυτή η συνοπτική περιγραφή αρκεί για να πείσει γιατί αξίζει να διαβάσουμε τον Μαρξ, καθώς η σημερινή βαθιά κρίση του καπιταλισμού έχει φέρει τις ιδέες του στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Όμως αυτές οι ιδέες παρουσιάζονυαι συχνά αποστεωμένες από το επαναστατικό τους περιεχόμενο.

Ο Alex Callinicos, με αφετηρία τη θέση ότι υπάρχει πάντα μια αδιάρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην κατανόηση του κόσμου και την πάλη για τη ριζική αλλαγή του, στοχεύει με αυτό το βιβλίο να αναδείξει την πραγματική επαναστατική παράδοση του Μαρξ.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Αποστόλης ΛυκούργοςΦιλοσοφία, ιστορία, οικονομία και επαναστατική πάληΠεριοδικό "Σοσιαλισμός από τα Κάτω"88Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2011