Βιβλίο
Η καθημερινότητα της κατοχής 1941 - 44
Μέσα από τεκμήρια της εποχής: "Υποχρεωτικές" ανακοινώσεις και προπαγάνδα στον κατοχικό Τύπο

Μάριος Κοκκώνης
Αθήνα
Συλλογές
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 138
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-532-061-4
ISBN Σετ 960-532-059-2
Ιδέες για Συλλογές 19
Α/Α Τόμου: 2
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 06-07-2011)
Περίληψη:

Η Κατοχή υπήρξε καταλύτης όλων των μεταπολεμικών εξελίξεων. Η αυτοπεποίθηση, που ο ελληνικός λαός έλαβε με τον νικηφόρο πόλεμο στα βουνά της Αλβανίας, μεταβλήθηκε σε πείσμα, αφενός για την επιβίωση και αφετέρου για την αντίσταση στην ισοπεδωτική και εθνοκαθαρτική πολιτική των κατακτητών.

Η διεθνής πραγματικότητα και ο "ρεαλισμός" των τότε κυρίαρχων Δυνάμεων, νόθευσαν και εξέτρεψαν σε άλλους δρόμους τις εξελίξεις, όμως το πείσμα δεν κάμφθηκε και τα οράματα της αξιοπρέπειας παραμένουν και σήμερα στον πυρήνα της κοινωνίας μας.

Ο Μάριος Κοκκώνης κατορθώνει αυτό, που αφηγηματικά και ερμηνευτικά έργα δεν μπόρεσαν να αποδώσουν. Στα βιβλία της σειράς, που επιμελείται, η ρουτίνα και η "καθημερινότητα" αναδεικνύονται πρωταγωνιστές της χειροπιαστής ζωής και νοηματο-δοτούν με εναργή και διαυγή τρόπο τη συμπεριφορά των ανθρώπων της κατοχικής περιόδου.

Σε αυτή βρίσκεται και το κλειδί για τις πάσης φύσεως επιλογές, που οι κοινωνικές ομάδες έλαβαν μεταπολεμικά.

Στο παρόν βιβλίο "αφετηρία" άντλησης πληροφοριών αποτέλεσαν οι "υποχρεωτικές" ανακοινώσεις και τα προπαγανδιστικά κείμενα, των οποίων την δημοσίευση στις εφημερίδες επέβαλλαν οι διορισμένες Ελληνικές Κυβερνήσεις και οι Αρχές της Κατοχής.

Γιώργος Πλουμίδης, Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Κριτικές - Παρουσιάσεις: