Βιβλίο
Ο τρίτος άνθρωπος. Η πτώση ενός ειδώλου

Graham Greene
Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
Αθήνα
Άγρα
Αριθμός Έκδοσης: 2
2022
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 2011
σ. 304
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-325-925-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Ian Thompson. Επίμετρο: Κώστας Θ. Καλφόπουλος
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 20-07-2011)
Περίληψη:

"Ο Γκρην διέθετε πνεύμα και γοητεία και χαρακτήρα και πλοκή, καθώς και απεριόριστη οικουμενική συμπόνια, στοιχεία που τον τοποθετούν μια για πάντα στη χορεία των μεγάλων της παγκόσμιας λογοτεχνίας".
John Le Carre

"Κανείς σοβαρός συγγραφέας αυτού του αιώνα δεν έχει εισβάλει τόσο βαθιά στη φαντασία των αναγνωστών, ούτε την έχει διαμορφώσει περισσότερο από τον Γκρέηαμ Γκρην".
-Time

Tο πιο σκοτεινό δημιούργημα του Γκρέηαμ Γκρην, Ο Τρίτος Άνθρωπος, τελειώνει με μια ανταλλαγή πυροβολισμών στους υπονόμους της Βιέννης και με το θάνατο του απατεώνα της πενικιλλίνης Χάρρυ Λάιμ. Προσήλυτος στον Καθολικισμό, ο Γκρην βρήκε μια ταιριαστή απεικόνιση της παρακμής του ανθρώπου στα ζοφερά υπόγεια της πόλης. Και ο Λάιμ, με τον αλήτικο αμοραλισμό του, είναι ένας αναγνωρίσιμος ήρωας του Γκρην. Η Βιέννη εξασφάλισε στον συγγραφέα το ιδεώδες σκηνικό για την ιστορία του. Πάνω απ' όλα, ο Τρίτος Άνθρωπος είναι μια ελεγεία για την ανδρική φιλία, την προδοσία και τη ματαίωση.
Η Πτώση ενός ειδώλου -μία από τις καλύτερες ιστορίες του Γκρην- αναφέρεται σ' ένα αγόρι που οι γονείς του το άφησαν μόνο σ' ένα μεγάλο αρχοντικό του Λονδίνου, στη φροντίδα του Μπέινς, του μπάτλερ, και της ζηλότυπης γυναίκας του. Ο εφτάχρονος Φίλιπ θέλει να μάθει τι κρύβεται στο σκοτεινό υπόγειο όπου διαμένουν ο κύριος και η κυρία Μπέινς, και αρχίζει μια επικίνδυνη εξερεύνηση του κόσμου των μεγάλων. Ο Φίλιπ είναι φανερά αφοσιωμένος στον μπάτλερ και τον εξιδανικεύει σχεδόν όσο είχε εξιδανικεύσει και ο Ρόλλο Μάρτινς τον Χάρρυ Λάιμ. Ώσπου η μισητή κυρία Μπέινς δολοφονείται από τον άπιστο σύζυγό της…
Ο τόμος συγκεντρώνει τα δύο κείμενα του Γκρέηαμ Γκρην που έγιναν σπουδαίες ταινίες από τον Κάρολ Ρηντ: Τον Τρίτο Άνθρωπο (1949) με τους Όρσον Ουέλλς, Τζ. Κόττεν και Αλίντα Βάλι -ένα κλασικό νουάρ, που κινείται με τις συμβάσεις του θρίλλερ, με μοτίβα που παραπέμπουν στον γερμανικό εξπρεσιονισμό του Μεσοπολέμου-, καθώς και την Πτώση ενός ειδώλου (1948) με την εκπληκτική ερμηνεία του Ραλφ Ρίτσαρντσον -μια ταινία "verybritish" στο κλειστοφοβικό εσωτερικό μιας μεγαλοαστικής κατοικίας του Λονδίνου.

Την έκδοση συνοδεύουν μια εισαγωγή του IanThompson, πρόλογοι του Γκρέηαμ Γκρην για κάθε ιστορία καθώς και επίμετρο του Κώστα Καλφόπουλου.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Αντώνης Ν. ΦράγκοςΌπου οι άνθρωποι δεν είναι παρά κουκίδες"Η Αυγή"23/12/2022
Γιώργος ΒαϊλάκηςΣτον λαβύρινθο του μυστηρίου "Η Εποχή"5/6/2022
Χρύσα ΣπυροπούλουΔύο ατμοσφαιρικές ιστορίες μυστηρίου και αυτογνωσίας"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"68410/12/2011
Ηλίας Κ. ΜαγκλίνηςΈνας σύγχρονος κλασικός"Η Καθημερινή"12/11/2011
Εύη ΚαρκίτηΙστορίες προδοσίας και ματαίωσης"Αγγελιοφόρος"23/10/2011
Θάνος ΣταθόπουλοςΗ ηθική κρίση μέσα από δύο ανθρώπινες ιστορίες"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"2/10/2011
Όλγα ΣελλάΗ παρέα των διακοπών μας"Η Καθημερινή"6/8/2011
Αναστάσης ΒιστωνίτηςΣτο μυαλό του «άθεου καθολικού» Γκρέιαμ Γκριν"Το Βήμα"/ "Βιβλία"31/7/2011
Ανταίος ΧρυσοστομίδηςΟ τρίτος άνθρωπος. Η πτώση ενός ειδώλου"Η Αυγή"24/7/2011
Πέτρος ΜάρκαρηςΣκοτεινές υποθέσεις"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"25/6/2011
Χρήστος ΣιάφκοςΔιπλός Γκράχαμ Γκριν"Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "ΕΠΤΑ"12/6/2011