Βιβλίο
Pirjo Honkasalo

Pirjo Honkasalo
Tue Steen Müller
Μεταφραστής: Δημήτρης Μέλλος
Μεταφραστής: Ιβάν Γιαννακοπούλου
Μεταφραστής: Μαίρη Κιτροέφ
Επιμελητής: Δημήτρης Κερκινός
Θεσσαλονίκη
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2005
σ. 16
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Σημειώσεις: Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του αφιερώματος "Pirjo Honkasalo - Ανθολογία" που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από 1-10 Απριλίου 2005
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 2.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 28-07-2011)
Περίληψη:

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Εικόνες του 21ου Αιώνα είναι πρωτίστως ένα φεστιβάλ επικεντωμένο στον δημιουργό που προωθεί ιδέες και επικοινωνεί με τον θεατή χωρίς να υποκύπτει στα δίχτυα του εφήμερου εντυπωσιασμού. Αναμφίβολα, οι άνθρωποι που με επιμονή εξακολουθούν να ασχολούνται με αυτό συντείνουν στην ανάπτυξη του πετυχαίνοντας τα τελευταία χρόνια μια θεαματική εξέλιξη ανά τον κόσμο.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Πίριο Χονκασάλο. Από τη δεκαετία του 70, η φινλανδή δημιουργός ακολουθεί μια μοναχική πορεία στο χώρο του ντοκιμαντέρ. Με πολιτικό υπόβαθρο, η Χονκασάλο εστιάζει σε θέματα που, αν και επιδέχονται εύκολα πολιτικής ερμηνείας, η ίδια επιλέγει να τα διαχειριστεί με ένα τελείως διαφορετικό ύφος. Στα χέρια της Χονκασάλο, τα θέματα μεταμορφώνονται σε ένα εσωτερικό στοχασμό γύρω από τον άνθρωπο, που παραμένει πάντα ο πυρήνας του προβληματισμού της. Η καταγραφή της είναι ακριβής και καθαρή, μια ατόφια παρατήρηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Είτε πρόκειται για εσθονές μοναχές είτε για τα παιδιά στην Τσετσενία, κάθε ντοκιμαντέρ της Χονκασάλο ξεπερνά τους σκοπέλους της πρόχειρης ερμηνείας, έτσι όπως αυτή επιβάλλεται από τις προσλαμβάνουσες του δυτικού τρόπου ζωής.Έτσι, αντί ενός μανιφέστου για τη γυναικεία καταπίεση ή μια φιλανθρωπική χειρονομία στα ρημαγμένα από τον πόλεμο παιδιά, η κάμερα της Χονκασάλο στέκεται με σεβασμό και ευαισθησία, πρόσωπο με πρόσωπο απέναντι στους ανθρώπους, αφήνοντάς τους να μας πλοηγήσουν οι ίδιοι στον κόσμο τους.

Έργο μεγάλης ευαισθησίας και εσωτερικότητας, δημοκρατικό και ποιητικό είναι αυτό της Πίριο Χονκασάλο. Για τους λόγους αυτούς, είναι μεγάλη μου τιμή που το 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Εικόνες του 21ου Αιώνα φιλοξενεί τη μεγάλη αυτή δημιουργό και τις ταινίες της και σας προσκαλώ όλους, χωρίς καμία επιφύλαξη, να το γνωρίσετε.

Δημήτρης Εϊπίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής