Βιβλίο
Άπαντα Παπαδιαμάντη: Ποιήματα και άλλα κείμενα

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Επιμελητής: Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος
Αθήνα
Alter - Ego ΜΜΕ Α.Ε.
2011
σ. 263
Σχήμα: 22χ15
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-503-024-7
Το Βήμα Βιβλιοθήκη
Ονομασία Υποσειράς: Άπαντα Παπαδιαμάντη
Α/Α Βιβλίου στην Υποσειρά: 14
Σημειώσεις: Copyright: Εκδόσεις "Δόμος". Προλογικό σημείωμα: Δημήτρης Κοσμόπουλος, "Παπαδιαμάντης ο μελωδός". Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: 19.8.2011.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 5.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 24-08-2011)
Περίληψη:

Ποιήματα και άλλα κείμενα

"Κατά την, θρυλική πια παραδοξολογία του Μιλτιάδη Μαλακάση, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης υπήρξε ο μεγαλύτερος νεοέλληνας ποιητής. [...]

Βεβαίως, η ποίηση αναβλύζει όπως το καθαρό νερό από τις πεζογραφικές του σελίδες με υπονομευτικές, σε πάμπολλες περιπτώσεις, πραγματώσεις της πεζογραφικής "τάξης" σε άφθονα διηγήματα του. Στο αυτοβιογραφικό του σημείωμα ο Παπαδιαμάντης μάς πληροφορεί: "Μικρός εζωγράφιζα Αγίους, είτα έγραφα στίχους κ' εδοκίμαζα να συντάξω κωμωδίας. [...]"

Τα υπόλοιπα κείμενα, δημοσιευμένα κατά καιρούς σε εφημερίδες ή περιοδικά, αποδεικνύουν περίτρανα την άμεση σχέση του Παπαδιαμάντη με τη ζωή της εποχής του. Με την κινούμενη και παλλόμενη ζωή. Αν υπάρχει μια σταθερά, η οποία διέπει αυτά τα κείμενα, είναι η αδιάκοπη έγνοια για τα τεκταινόμενα στην ελληνική κοινωνία των τελευταίων δεκαετιών τού δέκατου ένατου και των πρώτων χρόνων του εικοστού αιώνα".

(Από το προλογικό κείμενο "Παπαδιαμάντης ο μελωδός" του Δημήτρη Κοσμόπουλου)