Βιβλίο
Nuri Bilge Ceylan
47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Συλλογικό έργο
Επιμελητής: Δημήτρης Κερκινός
Nuri Bilge Ceylan
Δημήτρης Κερκινός
Yusuf Güven
Μάριον Ιγγλέση
Seray Genc
Ahmet Uluçay
Λευτέρης Χαρίτος
Θάνος Αναστόπουλος
Tony Rayns
Δημήτρης Χαρίτος
Μεταφραστής: Ζωή - Μυρτώ Ρηγοπούλου
Μεταφραστής: Τίνα Σιδέρη
Μεταφραστής: Νίκη Τσιλιγκίρογλου
Θεσσαλονίκη
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2006
σ. 36
Σχήμα: 28χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σημειώσεις: Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του αφιερώματος του τμήματος "Ματιές στα Βαλκάνια" στον Nuri Bilge Ceylan που διοργανώθηκε από το 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (17-26 Νοεμβρίου 2006).
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 30-08-2011)
Περίληψη:

Ο Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν είναι αναμφισβήτητα ένας από τους λίγους ευρωπαίους σκηνοθέτες της νεώτερης γενιάς, που επιβλήθηκε στο κινηματογραφικό στερέωμα κάνοντας ταινίες απόλυτα προσωπικές και σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικές, και δικαιολογημένα όλες οι ταινίες που έχει κάνει μέχρι τώρα έχουν βραβευτεί από την Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Ο Τζεϊλάν εντυπωσίασε με την πρώτη ταινία του, το σχεδόν "χειροποίητο" "Το χωριό", επιβεβαίωσε την αξία του με το λυρικό "Σύννεφα του Μάη" και καταξιώθηκε με το "Μακριά", κερδίζοντας το μεγάλο βραβείο της επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών. Γυρισμένες με χαμηλό προϋπολογισμό και με ερασιτέχνες ηθοποιούς, οι ταινίες αυτής της τριλογίας επιβλήθηκαν με την αφηγηματική τους λιτότητα, την εικασπκότητα των εικόνων τους και την εξαιρετική προσέγγιση των χαρακτήρων των ηρώων τους, και απέδειξαν συγχρόνως ότι ο σπουδαίος κινηματογράφος μπορεί να είναι οικουμενικός χωρίς να απαρνιέται την ιθαγένεια του και τον τοπικό χαρακτήρα του. Γιατί ο Τζεϊλάν "συνομιλεί" με τους μεγάλους ομοτέχνούς του και επικοινωνεί με το παγκόσμιο κοινό, ενώ οι ταινίες του αδιαμφισβήτητα διατηρούν τις βαθιές τουρκικές ρίζες τους.

Με το αναδρομικό αφιέρωμα που οργανώνει φέτος το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος Ματιές στα Βαλκάνια -στο οποίο, εκτός από τις παραπάνω ταινίες, θα παρουσιαστεί σε πανελλαδική πρώτη προβολή η νέα του δημιουργία, "Κλίματα αγάπης", καθώς και μια άγνωστη στην Ελλάδα μικρού μήκους ταινία του- θέλουμε να εκφράσουμε τον θαυμασμό μας για την πολύ σημαντική μέχρι τώρα προσφορά του και την εμπιστοσύνη μας στη μελλοντική πορεία του, που έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα είναι περίλαμπρη.

Δέσποινα Μουζάκη, Διευθύντρια του Φεστιβάλ