Βιβλίο
Οι εναρκτήριοι λόγοι των Αμερικανών προέδρων, 1789-2009

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Καπλής
Επιμέλεια: Αντώνης Μακρυδημήτρης
Επιμέλεια: Μαρία - Ηλιάνα Πραβίτα
Ευθύνη Σειράς: Α. Μακρυδημήτρης
Αθήνα
Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 490
ISBN: 978-960-445-699-4
Διοίκηση και Κοινωνία 8
Σημειώσεις: Πρόλογος: Γιώργος Ι. Κασιμάτης.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 30.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 02-09-2011)
Περίληψη:

Η εναρκτήρια προεδρική προσφώνηση αποτελεί ένα ιδιαίτερο είδος πολιτικού λόγου, που δεν ξενίζει στην πολιτιστική παράδοση των ΗΠΑ και συνοδεύει την τελετή της ορκωμοσίας και της ανάληψης των καθηκόντων από μέρους του νέου προέδρου. Η εκφώνηση της σχετικής ομιλίας εγκαινιάστηκε ήδη από την πρώτη προεδρική θητεία του Γεωργίου Washington και τηρήθηκε έκτοτε απαρέγκλιτα από όλους τους μετέπειτα αιρετούς προέδρους της χώρας.
Ειδικότερα, εναρκτήριες προσφωνήσεις απηύθυναν όλοι εκείνοι οι πρόεδροι που αναδείχθηκαν στο αξίωμα αυτό μετά από εκλογές και ανέλαβαν τα καθήκοντά τους μετά τη δημόσια ορκωμοσία τους ενώπιον συγκεντρωμένου κοινού. Συνολικά, πρόκειται για 57 εναρκτήριες προσφωνήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται όλες στον ανά χείρας τόμο σε ελληνική μετάφραση.
Δεδομένης της σταθερότητας και της σημασίας της, μπορεί να θεωρηθεί ότι ο θεσμός της εναρκτήριας προεδρικής ομιλίας υπέχει θέση ενός είδους διαχρονικού και πατροπαράδοτου εθίμου ή συνθήκης του πολιτεύματος στην πολιτική ζωή της χώρας.
Oι εναρκτήριοι προεδρικοί λόγοι εκθέτουν με τρόπο επίσημο τις βασικές πολιτικές στοχεύσεις του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας για το διάστημα της θητείας του. Υπό την έννοια αυτή, χρησιμεύουν αν μη τι άλλο ως μέτρο εκτίμησης του βαθμού απόκλισης των πραττομένων από τα εξαγγελθέντα. Συχνά αποτυπώνουν το κλίμα της εποχής, καθώς και το ύφος και την εν γένει προσωπικότητα του προσώπου που αναλαμβάνει το προεδρικό αξίωμα.
Στις σελίδες του ανά χείρας βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί να απαντήσει πολλά δείγματα σπουδαίου πολιτικού λόγου. Ενός βιβλίου, που η ολοκλήρωσή του δεν θα είχε καταστεί εφικτή δίχως τη συμβολή 46 καθηγητών και άλλων επιστημόνων, οι οποίοι απέδωσαν στη γλώσσα μας τα κείμενα των εναρκτήριων προεδρικών προσφωνήσεων (συνοδεύοντάς τα συχνά με δικά τους σχόλια και παρατηρήσεις).

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Βασίλης ΜαγκλάραςΗγέτες"The Books' Journal"13Νοέμβριος 2011
Νίκος Α. ΜπακουνάκηςΟ αυτισμός της εξουσίας"Το Βήμα"2/10/2011