Βιβλίο
Για τον Βαλτινό
Κριτικά κείμενα

Ανθολόγος: Θεοδόσης Πυλαρινός
Συλλογικό έργο
Γιώργος Ξ. Ματζουράνης
Σπύρος Τσακνιάς
Ηλίας Κεφάλας
Δημήτρης Δασκαλόπουλος
Ingrid Elam
Αλέξανδρος Κοτζιάς
Απόστολος Σαχίνης
Klaus Haase
Michel Grodent
Kristjan Saag
Mario Vitti
Βασίλης Ραφαηλίδης
Μισέλ Φάις
Ελισάβετ Κοτζιά
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου
Χριστίνα Ντουνιά
Κ. Πλάνης
Florence Noiville
Δημοσθένης Κούρτοβικ
Μαρία Στασινοπούλου
Κρίτων Χουρμουζιάδης
Δημήτρης Αγγελάτος
Shomit Dutta
Αναστασία Λαμπρία
Μάρη Θεοδοσοπούλου
Kevin McGrath
Ευθύνη Σειράς: Σάββας Παύλου
Λευκωσία
Αιγαίον
Αριθμός Έκδοσης: 1
2003
σ. 431
Σχήμα: 21χ13
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-9963-596-79-9
Λογοτεχνική Κριτική
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Θεοδόσης Πυλαρινός
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 15-09-2011)
Περίληψη:

[...] Πιστεύουμε ότι εργασίες, όπως της παρούσας φιλολογικοκριτικής σειράς, μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στους αποδέκτες της: Το ευρύ κοινό, αρχικά, θα δυνηθεί να παρακολουθήσει την πορεία του συγγραφέα, την εξέλιξη του, τις αμοιβαίες σχέσεις των έργων του, τις θεματικές του- θα αποκομίσει, με άλλα λόγια, μια συνθετική εικόνα, βοηθητική αναγνωστικά. Ο επιστήμονας, έπειτα, ο δάσκαλος και ο ειδικός θα εξασφαλίσουν συγκριτικά εφόδια, αξιοποιώντας το συγκεντρωμένο κριτικό υλικό και αποκτώντας βιβλιογραφική πρόσβαση σε ένα είδος, όπως οι κριτικές, που συνήθως διασπείρεται σε ημερήσια φύλλα ή περιοδικά έντυπα, τα οποία μοιραία καταντούν δυσπρόσιτα και δυσεύρετα.

Θα επισημειώσουμε ότι σημαντική κριτική (και αυτοκριτική) αξία έχουν και οι συνεντεύξεις των δημιουργών, και ότι τέτοιες συνεντεύξεις ο πεζογράφος Βαλτινός έχει παραχωρήσει πολλές και αποκαλυπτικές. Κάναμε απλή μνεία αρκετών από αυτές, όπου ακριβώς κρίναμε ότι έχουν να προσθέσουν κάτι το πολύ χρήσιμο, άμεσα, βεβαίως, συνδεδεμένο με το θέμα μας.

Όσον αφορά στη δομή και τη χρηστική λειτουργία αυτού του τόμου, για κάθε βιβλίο του συγγραφέα, πριν την παράθεση των σχετικών κριτικών κειμένων, επιχειρήσαμε συντομότατη σταχυολόγηση και προβήκαμε σε σύντομη και πυκνή παρουσίαση των καίριων σημείων των κριτικών, εμπλουτισμένη με αρκετές δικές μας θέσεις γύρω από αυτό, με στόχο πάντοτε την όσο το δυνατό ευκολότερη πρόσβαση των αναγνωστών τόσο στο περιεχόμενο και την ουσία των κρίσεων, όσο και στη γνωριμία και την παρακίνηση των αμύητων εξ αυτών να διαβάσουν το αναντικατάστατο πρωτότυπο κείμενο.

(από την εισαγωγή του βιβλίου)