Βιβλίο
Το μαγεμένο σπίτι. Η Γκρίτζα

Ρόμπερτ Μούζιλ
Μετάφραση: Αλέξανδρος Ίσαρης
Αθήνα
Εξάντας
1998
σ. 110
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-256-356-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Das verzauberte Haus. Grigia
Σημειώσεις: Εισαγωγή, σημειώσεις: Αλέξανδρος Ίσαρης.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 11.73€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 12-01-2010)
Περίληψη:

Στη νουβέλα του Μούζιλ "Το μαγεμένο σπίτι" (1908), ένα ποιητικό κείμενο εκθαμβωτικής ομορφιάς, περιγράφονται οι παρενέργειες της μοναξιάς μιας κοπέλας νοσηρής και αδύναμης, που στέλνει τον αγαπημένο της στο θάνατο, επειδή της είναι αδύνατο να αντέξει μια τόσο παθιασμένη σχέση. Η σταθερή, μονότονη και ανούσια επανάληψη της ζωής όσων πέρασαν απ' αυτό το πλουσιόσπιτο κατασκεύασε ένα τέρας, την Βικτώρια, που μόνο με τον εαυτό της τα βγάζει πέρα, αυτόν μόνο μπορεί να ερωτευτεί και σ' αυτόν καταφεύγει μόλις πιέζεται εκ των έξω.
Στην "Γκρίτζα" (1921), η δράση εξελίσσεται κάτω από εκτυφλωτικό φως, σε μια ειδυλλιακή περιοχή της Β. Ιταλίας. Ο κεντρικός ήρωας που βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή της ζωής του, καταλήγει μέσα από την ερωτική σχέση σε μια χωρική, σε μια τελειωμένη μορφή ύπαρξης και από εκεί στο θάνατο.
Η "Γκρίτζα" είναι η πρώτη νουβέλα από το βιβλίο "Οι τρεις γυναίκες" (οι άλλες δύο είναι "Η Τόνκα" και "Η Πορτογαλίδα"), που θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα του συγγραφέα του Ανθρώπου χωρίς ιδιότητες.