Βιβλίο
Η ιδέα της προόδου
Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν;

Massimo L. Salvadori
Μετάφραση: Αθηνά Σίμογλου
Επιμέλεια: Ευθύμης Παπαβλασόπουλος
Ευθύνη Σειράς: Μιχάλης Σπουρδαλάκης
Αθήνα
Σαββάλας
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 188
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-449-993-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: ιταλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: L' idea di progresso
Κοινωνικές Επιστήμες = Social Sciences
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Ευθύμης Παπαβλασόπουλος.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.70€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 30-04-2013)
Περίληψη:

Η ιδέα της προόδου, που έχει αποτελέσει την πυξίδα τής χωρίς προηγούμενο ανάπτυξης των σύγχρονων κοινωνιών, δεν φαίνεται πλέον ικανή να εμπνεύσει.

Η διάχυτη ανασφάλεια που μας επιφυλάσσει η κοινωνία της διακινδύνευσης και οι απειλές που προκύπτουν από την τεράστια οικονομική ανάπτυξη, καθώς η τελευταία έχει οδηγήσει σε ανατρεπτικές και καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, μας επιβάλλουν να εξετάσουμε τη θεμελιώδη όσο και πολύσημη ιδέα της προόδου που γεννήθηκε στην νεωτερικότητα και να διερωτηθούμε για το κατά πόσο "μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν".

Στο παρόν έργο ο Salvadori παρουσιάζει και αναλύει την ταραχώδη ιστορία της ιδέας αυτής. Εξετάζει τη σαγήνη που άσκησε στις κοινωνίες στον 20ό αιώνα καθώς και τους λόγους για τις ήττες που υπέστη. Σε αυτό το πλαίσιο, το βιβλίο μάς οδηγεί στη διερεύνηση των σημαντικότερων επαναστάσεων, του ιστορικού κομμουνισμού, του ναζισμού, της σοσιαλδημοκρατίας και της παγκοσμιοποίησης. Ο συγγραφέας με γλαφυρότητα και σαφήνεια υποστηρίζει ότι μέσα από την εξέταση των χρήσεων της ιδέας της προόδου μπορούμε να ανανεώσουμε την ελπίδα για πραγματική κοινωνική ανάπτυξη. Μόνο έτσι μπορούμε, όπως χαρακτηριστικά λέει, "να δώσουμε ένα μέλλον στο μέλλον μας".

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Εύη ΚαρκίτηΗ χαμένη τιμή μιας ιδέας"Αγγελιοφόρος"18/12/2011
Αναστάσης ΒιστωνίτηςΠώς θα δώσουμε μέλλον στο μέλλον"Το Βήμα"/ "Βιβλία"13/11/2011
Γιώργος ΣιακαντάρηςΤι είναι σήμερα προοδευτικό;"The Books' Journal"13Νοέμβριος 2011