Βιβλίο
Οι θέσεις της Λυών
Η ιταλική κατάσταση και τα καθήκοντα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας: Ο Γκράμσι για το επαναστατικό κόμμα

Αντόνιο Γκράμσι
Μεταφραστής: Δήμητρα Περίσσιου
Μεταφραστής: Θανάσης Καμπαγιάννης
Αθήνα
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 112
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7967-62-6
Σημειώσεις: Επίμετρο: Θανάσης Καμπαγιάννης, "Πώς να διαβάσουμε τον Αντόνιο Γκράμσι;"
Κυκλοφορεί
Τιμή: 9.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 29-09-2011)
Περίληψη:

Οι "Θέσεις της Λυών" αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Η κυκλοφορία τους στα ελληνικά καλύπτει ένα εκδοτικό και βιβλιογραφικό κενό. Πρόκειται για τις Θέσεις του Γ΄ Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πόλη Λυών (εξαιτίας της φασιστικής καταστολής) στις 20-26 Γενάρη του 1926.

Συγγραφέας τους είναι ο Αντόνιο Γκράμσι. Αποτελούν κομμάτι της προσπάθειας της νέας ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, υπό την καθοδήγηση του Γκράμσι (μετά την περίοδο Μπορντίγκα), να συνδυάσει την επαναστατική στρατηγική με μια μάχιμη πολιτική παρέμβαση. Απ' αυτή την άποψη, οι Θέσεις της Λυών συνιστούν την ωριμότερη στιγμή τόσο του επαναστατικού ΚΚ Ιταλίας όσο και του ίδιου του Γκράμσι.

Η κρίση που βιώνουμε σήμερα βάζει με τον πιο εμφατικό τρόπο στην ημερήσια διάταξη την ανατροπή του καπιταλισμού. Όμως η ανατροπή αυτή δεν θα είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης "νύχτας των οδοφραγμάτων" αλλά ζήτημα μεθοδικής προετοιμασίας στη διάρκεια του "πολέμου των θέσεων" πριν τις αποφασιστικές κινήσεις των στρατευμάτων. Οι "Θέσεις της Λυών" αποτελούν ένα εγχειρίδιο για τη νικηφόρα προετοιμασία του αντικαπιταλιστικού στρατοπέδου.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Μπάμπης ΚουρουνδήςΟ Γκράμσι για το επαναστατικό κόμμα Αντόνιο ΓκράμσιΠεριοδικό "Σοσιαλισμός από τα Κάτω"89Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2011
Μπάμπης ΚουρουνδήςΗ επικαιρότητα του ΓκράμσιΠεριοδικό "Ένεκεν"21Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2011