Βιβλίο
Διακρίσεις κατά των γυναικών στην εργασία και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμησή τους

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Ιωάννα Μαγγανάρα
Μαρία Στρατηγάκη
Ρένα Μπαρδάνη
Αγγελική Δράκου
Μαρία Καραμεσίνη
Ηλίας Ιωακείμογλου
Ζωή Βεντούρα
Ειρήνη Νικάνδρου
Στέλλα Κοβλακά
Ιωάννα Μαγγανάρα
Ιωάννης Δ. Ληξουριώτης
Φωτεινή Σιάνου
Έλλη Βαρχαλαμά
Κωνσταντίνα Διονυσοπούλου
Αθανασία Κακαρούμπα
Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου
Rosy Weiss
Emilie Robert
Γεράσιμος Ζορμπάς
Hillevi Engstrom
Catherine Le Magueresse
Emmanuelle Cornuault
Alie Kuiper
Μιχάλης Αντωνίου
Σταματίνα Γιαννακούρου
Σοφία Κουκούλη - Σπηλιωτοπούλου
Μαρία Μπίθα
Jocelynne A. Schutt
Αθήνα
Οδυσσέας
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 345
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-210-574-0
Σημειώσεις: Συγγραφική υπευθυνότητα: "Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας". Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας της Ελλάδας.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 17.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 10-10-2011)
Περίληψη:

Σε αυτό το βιβλίο εξετάζονται μερικά καίρια θέματα που αφορούν τις διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες στην εργασία, τα αίτια της διατήρησής τους, καθώς και μέτρα για την πρόληψη και την εξάλειψή τους. Καταγράφονται όλες οι σχετικές θέσεις και οι προτάσεις της Ε.Ε. αλλά και φορέων της Ελλάδας (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ).

Πανεπιστημιακοί, ειδικοί επιστήμονες, εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, ερευνούν εκτός από τη σεξουαλική παρενόχληση και διάφορες μορφές των διακρίσεων όπως, το μισθολογικό χάσμα γυναικών και ανδρών, τα εμπόδια στην επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών κ.α.

Παρουσιάζονται οι ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές για την ισότητα των φύλων, η βιοπολιτική της γυναικείας εργασίας, και η δυνατότητα καταπολέμησης των διακρίσεων στην εργασία σήμερα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παρενόχληση/σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμησή τους, στον σημαντικό αλλά σιωπηλό μέχρι σήμερα ρόλο των κοινωνικών εταίρων.

Επίσης, παρατίθεται ιστορική αναδρομή στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι κοινωνικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η στάση και οι αντιδράσεις των εργαζόμενων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα ως προς τη σεξουαλική παρενόχληση. Το κοινοτικό νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και η εφαρμογή στην πράξη του ευρωπαϊκού δικαίου σε σχέση με τη σεξουαλική παρενόχληση. Νομοθετικά και άλλα μέτρα αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Και βέβαια η ελληνική εμπειρία η οποία περιλαμβάνει την αντιμετώπιση από το Συνήγορο του Πολίτη του φαινομένου της παρενόχλησης/σεξουαλικής παρενόχλησης, οι κανόνες του κοινοτικού δικαίου και τα προβλήματα εφαρμογής στην Ελλάδα, ο ρόλος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στους χώρους εργασίας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: