Βιβλίο
Σικελία

Αλεξάνδρα Σέλελη
Δημήτρης Αλεξάκης
Επιμελητής: Πάνος Βαλαβάνης
Υπεύθυνος Σειράς: Γιάννης Τσεβρένης
Υπεύθυνος Σειράς: Βασίλης Μηνακάκης
Αθήνα
Η Καθημερινή
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 111
Σχήμα: 16χ16
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-475-187-7
Κοιτίδες Ελληνισμού 16
Σημειώσεις: Εισαγωγικό κείμενo: Πάνος Βαλαβάνης, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών: "Κοιτίδα τολμηρών εμπόρων και λαμπρών πνευμάτων". Παραγωγή: Explorer. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Η Καθημερινή της Κυριακής" στις 9.10.2011. Χορηγός: Alpha Bank.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Πράγματι, όταν κανείς επισκέπτεται τη Σικελία ή βλέπει φωτογραφίες από το φυσικό περιβάλλον και τα μνημεία της, νομίζει ότι βρίσκεται στην Πελοπόννησο! Οι δύο περιοχές είναι στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος, έχουν παρόμοια γεωλογική σύσταση και συγγενές κλίμα. Τα χαρακτηριστικά αυτά, καθώς και ο πλούτος και η θέση της στο κέντρο της Μεσογείου, αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες για την επιλογή της από τους αρχαίους Έλληνες ως ένας από τους πρωιμότερους στόχους των ναυτικών τους επιχειρήσεων και των αποικιακών τους δραστηριοτήτων.

Ήδη από την εποχή του Χαλκού, τολμηροί Μινωίτες και Μυκηναίοι έμποροι προσορμίζονταν στα παράλια της με στόχο την απόκτηση μετάλλων. Όμως, οι πρώτες μόνιμες εγκαταστάσεις Ελλήνων αποίκων ανάγονται στο β' μισό του 8ου αι. π.Χ., όταν Ευβοείς, Νάξιοι, Μεγαρείς και Κορίνθιοι ιδρύουν τη σικελική Νάξο, τις Συρακούσες και τα Υβλαία Μέγαρα. Από τότε, οι αποικίες πολλαπλασιάζονται, το ελληνικό στοιχείο πληθαίνει, και παρά την αντίσταση ντόπιων λαών αλλά και των ανταγωνιστών Φοινίκων-Καρχηδονίων, ο ελληνικός πολιτισμός ανθεί και κυριαρχεί για πολλούς αιώνες, σχηματίζοντας μία από τις σημαντικότερες κοιτίδες Ελληνισμού στον χώρο της Μεσογείου.

Περιέχονται τα κείμενα:
- Πάνος Βαλαβάνης, "Κοιτίδα τολμηρών εμπόρων και λαμπρών πνευμάτων"
- Εισαγωγή
- Η Σικελία στην ιστορία
- Οι πόλεις
- Ξενάγηση στη Σικελία
- Ενδεικτική βιβλιογραφία