Βιβλίο
Η ελληνική ιδιαιτερότητα: Θουκυδίδης, η ισχύς και το δίκαιο
Σεμινάρια 1984-1985

Κορνήλιος Καστοριάδης
Μετάφραση: Ζωή Καστοριάδη
Επιμέλεια: Θωμάς Σκάσσης
Αθήνα
Κριτική
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 465
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-218-748-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Ce qui fait la Grèce, 3: Thucydide, la force et le droit: Séminaires 1984-1985: La création humaine IV
Επιστημονική Βιβλιοθήκη
Α/Α Τόμου: 3
Σημειώσεις: Επεξεργασία κειμένων, επιμέλεια και σημειώσεις γαλλικής έκδοσης: Enrique Escobar, Myrto Gondicas, Pascal Vernay.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 24.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 18-10-2011)
Περίληψη:

Ο τρίτος τόμος της "Ελληνικής ιδιαιτερότητας" αφιερώνεται στο έργο του Θουκυδίδη. Ο Κορνήλιος Καστοριάδης επιχειρεί μια πρωτότυπη ανάλυση του "Επιταφίου", που αποδίδεται από τον αρχαίο ιστορικό στον Περικλή, για να δείξει σε ποιο βαθμό η μεγάλη αθηναϊκή δημιουργία του 5ου αιώνα είχε συνείδηση του εαυτού της.

Χωρίς να επιδίδεται στους αναχρονισμούς και τις προβολές που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες ερμηνείες, ο φιλόσοφος ανακαλύπτει στον Θουκυδίδη έναν κόσμο που μοιάζει εκπληκτικά με τον δικό μας, στον οποίο κάποια αγαθά θεωρούνται πολύτιμα, ενώ δεν έχουν καμία αξία έξω από το πλαίσιό του, εκεί όπου επικρατεί η ισχύς και μόνο· έναν κόσμο στον οποίο η αντιπαλότητα ανάμεσα σε κέντρα ισχύος καταλήγει σε ανοιχτή διαμάχη, με τον ορθολογισμό να συνυφαίνεται αξεδιάλυτα με τα πάθη.

Στο βιβλίο συγκεντρώνονται οι παραδόσεις του Κορνήλιου Καστοριάδη στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (EHESS) κατά το ακαδημαϊκό έτος 1984-1985.

Στις εκδόσεις "Κριτική" κυκλοφορούν ο Α’ και Β’ τόμος της "Ελληνικής ιδιαιτερότητας", "Από τον Όμηρο στον Ηράκλειτο" και "Η Πόλις και οι νόμοι".