Βιβλίο
Η κοινωνική πολιτική σε δύσκολους καιρούς
Οικονομική κρίση, δημοσιονομική λιτότητα και κοινωνική προστασία

Μάνος Ματσαγγάνης
Αθήνα
Κριτική
2011
σ. 232
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-218-756-2
Ιδέες Σύγχρονης Διακυβέρνησης 7
Κυκλοφορεί
Τιμή: 13.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 01-11-2011)
Περίληψη:

Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα μεγάλο παράδοξο: από τη μια, η οξύτατη οικονομική κρίση κλείνει επιχειρήσεις, καταστρέφει θέσεις εργασίας, μειώνει μισθούς. Η απότομη άνοδος της ανεργίας και η υποχώρηση των οικογενειακών εισοδημάτων απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με το φάσμα της φτώχειας. Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας δεν είχαμε τόση ανάγκη για κοινωνική προστασία.

Από την άλλη, ευνοώντας αποσπασματικές λύσεις, θέτοντας το μερικό συμφέρον (της ομάδας) πάνω από το γενικό (της κοινωνίας), εμποδίζοντας τις ώριμες μεταρρυθμίσεις, φροντίσαμε να έχουμε σήμερα ένα σύστημα κοινωνικής προστασίας κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ισχυρών ομάδων, αλλά εντελώς ακατάλληλο και ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης. Η ζήτηση και η προσφορά κοινωνικής προστασίας είναι επικίνδυνα "εκτός συγχρονισμού". Είναι, επομένως, επείγουσα ανάγκη να τεθεί το παράδοξο αυτό στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης: όχι τόσο για να επιμεριστούν ευθύνες, όσο κυρίως για να βρεθούν λύσεις.

Η "εξισωτική μεταρρύθμιση" που σκιαγραφείται στο βιβλίο δεν προτείνεται ως το κλειδί για όλες τις πόρτες, είναι όμως μια συμβολή στην ανασυγκρότηση της κοινωνικής πολιτικής, ακόμη και εν μέσω λιτότητας. Με την πεποίθηση ότι ένα σύγχρονο, βιώσιμο και αποτελεσματικό κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας είναι ένα από τα συστατικά της όχι και τόσο μυστικής συνταγής που μπορεί να επιτρέψει σε μια χώρα να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Δημήτρης Α. ΣωτηρόπουλοςΑνέτοιμοι από καιρό"Το Βήμα"/ "Βιβλία"14/4/2012
Γεώργιος ΠροκοπάκηςΗ πενηντάρα με το ανήλικο παιδί κι ο Μάνος Ματσαγγάνηςwww.protagon.gr19/2/2012
Αντιγόνη ΛυμπεράκηΣκέψεις"Athens Voice"37916/2/2012
Θόδωρος ΣκυλακάκηςΗ διαχείριση της απόγνωσης"The Athens Review of Books"25Ιανουάριος 2012
Μιχάλης ΜοδινόςΟι «προφήτες»: Εκείνοι που αναλύουν την κρίση"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"17/12/2011
Δημήτρης ΣκάλκοςΤο παράδοξο της κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα της κρίσης"The Books' Journal"13Νοέμβριος 2011