Βιβλίο
Σφιχτές ζώνες και άλλα δέρματα

Έλενα Πέγκα
Αθήνα
Άγρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 79
Σχήμα: 21χ13
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-325-978-7
Κυκλοφορεί
Τιμή: 9.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 04-11-2011)
Περίληψη:

Γνωστή ως θεατρική συγγραφέας η Έλενα Πέγκα, επανέρχεται με ένα καινούργιο βιβλίο με πεζά. Πρόκειται για μια νουβέλα που αποτελείται από 36 μικρές ιστορίες, τυχαίες ή όχι συναντήσεις ανθρώπων, σε στιγμές που εκτινάσσονται. Με ερωτισμό, μουσικότητα και πυκνότητα λόγου, μας πηγαίνει με μεγάλη ελευθερία σε διάφορα μήκη και πλάτη του κόσμου, συστήνοντάς μας πρόσωπα που αποκαλύπτονται φευγαλέα, χαρακτήρες έργων και σκηνικά περιβάλλοντα χωρίς έργο.

"Τώρα μοιάζει σκεφτικό το σώμα της, πολύ σοβαρό. Ήμερο, εξημερωμένο. Κατοικίδιο. Οι επιθυμίες μέσα στο σώμα γεννιούνται από τις αισθήσεις, αλλά μέσα στο μυαλό, μέσα στην ψυχή πως; Όπως η μυρωδιά της βροχής στο ποτισμένο χώμα. Και το κακό πως γεννιέται; Κατά λάθος; Από λάθος; […] Γεννιέται το κακό ή υπάρχει; Προϋπάρχει. Όπως τα ένστικτα. Όπως αυτό που πιο πολύ από κάθε άλλο προσμένουμε. Και ακόμη δεν έχει συντελεστεί. Θα γεννηθεί; Υπάρχει;"

("Γυναικείο γυμνό")

"Τα σώματα στις πυκνές και συγχρόνως διάτρητες, πορώδεις ιστορίες της Πέγκα μας αποκαλύπτονται σε διάφορους χώρους, στάσεις, σχέσεις, χρόνους, ντυμένα ή γυμνά, χαλαρά ή εναγώνια, σκόρπια εκτός σχεδίου, τυχαία ερριμμένα σε έναν ολοσχερώς βιωμένο και μερικές φορές βασανισμένο αισθησιασμό, ο οποίος όμως αποδίδεται ανάλαφρα, με μικρές αδιάφορες κινήσεις, σχεδόν αφελώς. Τούτη η αφέλεια, ή μάλλον αφελής αβεβαιόητα γεννά στοιχειώδεις, και για τον λόγο αυτόν λιτές οξείες οντολογικές παρατηρήσεις. Το νέο βιβλίο της προσφέρει και πάλι μια ανίχνευση ζωής, την ψηλάφηση για ακόμη μια πρώτη φορά της ανθρώπινης εμπειρίας και σκέψης μέσα σε μια γλυκιά, γεμάτη αγάπη ερημιά και αγριότητα, σε κενά γεμάτα από την απουσία χρηστικών νοημάτων και σχημάτων, δημιουργία μιας προζωής, μιας ζωής πριν την κατακερματίσει και συγκολλήσει ο ελεγκτικός καταχρηστικός νους."

Βασίλης Παπαγεωργίου

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ανθή ΚανιούραΣφιχτές ζώνες και άλλα δέρματαwww.vakxikon.gr20Δεκέμβριος 2012
Γιόλα Αργυροπούλου-ΠαπαδοπούλουΣφιχτές ζώνες και άλλα δέρματαΠεριοδικό "Τηλέραμα"31/3/2012
Χρυσούλα ΓούναρηΣτιγμιότυπα"BookWorm"7/1/2012
Βασίλης ΠαπαγεωργίουΑνίχνευση ζωήςΠεριοδικό "Νέα Εστία"1851Ιανουάριος 2012
Γιώργος ΒαϊλάκηςΕπιλογές από την εγχώρια «παραγωγή»"Ημερησία"23/12/2011
Μυρτώ ΤσελέντηΑνιχνεύοντας το φύλο"Ο Κόσμος του Επενδυτή"/ Ένθετο "Έργα και Ημέρες"23/12/2011
Γιώργος Θ. ΓιαννόπουλοςΜια flâneuse στην εποχή των σκουπιδιώνΠεριοδικό "Ένεκεν"22Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2012