Βιβλίο
Η μενεξεδένια πολιτεία

Άγγελος Τερζάκης
Ευθύνη Σειράς: Ελένη Κεχαγιόγλου
Αθήνα
Άλτερ Εγκο Μ.Μ.Ε. Α.Ε.
2011
σ. 295
Σχήμα: 19χ12
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-503-051-3
Το Βήμα Βιβλιοθήκη· Κορυφαίοι Έλληνες Πεζογράφοι του 20ου αιώνα 4
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Βιβλιοπωλείον της Εστίας", 1995· 2011. Αναπαραγωγή σε μονοτονικό της έκδοσης: "Βιβλιοπωλείον της Εστίας", 2011 (25η έκδοση) με διακριτικές επεμβάσεις ως προς τον εκσυγχρονισμό της ορθογραφίας. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής" στις 13.11.2011.
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

"Ο κ. Άγγελος Τερζάκης, γνωστός λογοτέχνης της νεωτέρας γενεάς, εξέδωκε το μυθιστόρημα "Η Μενεξεδένια Πολιτεία" [...]. Συμβολικός ο τίτ-λος [...]. 0 Γιάννης Μαρούκης, ένας νέος δικηγόρος, έπειτα από πολλές ψυχικές δοκιμασίες, ηθικός πέρα ως πέρα, ιδεολόγος και άνδρας, με την ευρύτερη σημασία, κοιτάζει την Αθήνα "που ποτέ του δεν την είχε φαντασθεί τόσο πλατιά, τόσο μεγάλη". Και ονειροπολεί, και φιλοσοφεί δίπλα στην αγαπημένη του Σοφία, και "μ' ένα γνέψιμο σιωπηλό υψώνει το δάχτυλο και δείχνοντας αντίκρυ: Ή μενεξεδένια πολιτεία', λέει σιγανά, και στα χείλη του τρεμοπαίζει ένα γλυκόπικρο χαμόγελο. Η ηδονή της καρτερίας".

"Τα πρόσωπα του μυθιστορήματος διαγράφονται αδρά και ουσιαστικά. Σκέψις και αίσθημα, μια πλατύτερη φιλοσοφία δίνει την σύνθεσι του νέου έργου που [...] ικανοποιεί τον αληθινά διανοούμενο κόσμο".

Μιχ. Ρόδας
"Η Πνευματική Κίνησις. Μεταφράσεις - Ποίησις - Μυθιστόρημα"
"Ελεύθερον Βήμα", Δευτέρα 7 Ιουνίου 1937

Κριτικές - Παρουσιάσεις: