Βιβλίο
Τυφλή πορεία
Απομνημονεύματα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Αιγαίο

Γιώργος Πασπάτης
Μετάφραση: Μιχάλης Μάτσας
Αθήνα
Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 335
Σχήμα: 23χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-05-1520-6
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Dead Reckoning: A Memoir of World War II in the Aegean
Μαρτυρίες - Βιογραφίες
Σημειώσεις: Πρόλογος: Πάτρικ Λη Φέρμορ.
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 22.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 15-04-2013)
Περίληψη:

"Ο Γιώργος Πασπάτης κατόρθωσε να διηγηθεί με ακρίβεια πώς επιβίωσε ως αιχμάλωτος στα χέρια των Ιταλών και ως κυβερνήτης ενός καϊκιού, εκτελώντας επιδρομές κατά γερμανικών στόχων στο κατεχόμενο Αιγαίο. Η ιστορία περιγράφεται ζωηρά, με στυλ και χιούμορ. Όλα τα πρόσωπα που συμμετέχουν ήταν τότε λίγο παραπάνω από είκοσι χρονών και ο συγγραφέας αποδίδει θαυμάσια το αίσθημα και τους ρυθμούς αυτής της τρελής ηλικίας. Η Τυφλή πορεία είναι ένα υπέροχο ανάγνωσμα και αποτελεί μια πολύτιμη προσθήκη στη λογοτεχνία για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο."

Πάτρικ Λη Φέρμορ

Μετά την προέλαση των Γερμανών στην Αθήνα, τον Απρίλιο του 1941, ο Γιώργος Πασπάτης, φοιτητής τότε στο Πανεπιστήμιο, εντάσσεται στην ελληνική Αντίσταση, με σκοπό να κατευθυνθεί στην Αλεξάνδρεια και να προσχωρήσει στις συμμαχικές δυνάμεις. Σχεδόν αμέσως συλλαμβάνεται από τους Ιταλούς, φυλακίζεται και παραμένει σε κατάσταση λιμοκτονίας για εφτά βασανιστικούς μήνες στη Σύρο, στη Ρόδο και στη Σάμο, μέχρις ότου ένας μπαρμπέρης της φυλακής και μέλος της Αντίστασης τον βοηθάει να αποδράσει στην Τουρκία.

Μόλις φτάνει στην Αλεξάνδρεια προσχωρεί στο Βρετανικό Ναυτικό. Έχοντας ήδη εμπειρία από σκάφη και ιστιοπλοΐα, γίνεται ένας από τους καπετάνιους του Στολίσκου Ημιολιών, ενός στόλου καϊκιών εφοδιασμένων με όπλα, καμουφλάζ, πλήρωμα και ασυρματιστή. Αποστολή τους είναι να παρενοχλούν τους Γερμανούς που είχαν καταλάβει τα περισσότερα ελληνικά νησιά. Τιθασεύοντας τα επικίνδυνα νερά από την Αλεξάνδρεια ώς τις Σποράδες, πάνω σε ένα ψαροκάικο σχεδιασμένο για κοντινές αποστάσεις, παραμένοντας διαρκώς κρυμμένοι, αυτός και οι άνδρες του επιτίθενται σε γερμανικά φυλάκια και τα ανατινάζουν, συγκεντρώνουν πληροφορίες και αποφεύγουν τον κίνδυνο. Οι αποστολές κομάντο, μαζί με άλλες πράξεις αντίστασης, υποχρέωσαν τους Γερμανούς να στείλουν στρατεύματα από το ρωσικό μέτωπο στην Ελλάδα και έτσι συνετέλεσαν στην τελική νίκη των Συμμάχων.

Εδώ παρουσιάζεται ο ρόλος που έπαιξε ο Πασπάτης, σε μια ιστορία που διηγείται με πρωτοτυπία και ευφυΐα. Μας προσφέρει μια δραματική αφήγηση που καθηλώνει, καθώς οι πρωταγωνιστές γλιτώνουν πάντα την τελευταία στιγμή. Η "Τυφλή Πορεία", γραμμένη από πολύ προσωπική σκοπιά, φέρνει στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Νίκος Γ. ΔαββέταςΦορτισμένες αναμνήσεις"Η Καθημερινή"10/11/2012
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΤυφλή πορεία"Εστία"14/7/2012
Νίκος Κ. ΑλιβιζάτοςΌταν η "χρυσή" νεολαία της Αθήνας έπαιρνε τα όπλα"The Books' Journal"19Μάιος 2012
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςΤυφλή πορείαΠεριοδικό "Ιστορία"524Μάρτιος 2012
Δημήτρης ΦύσσαςAναγνωστήριο"Athens Voice"3811/3/2012
Αντίσταση με καΐκια"Τα Νέα"7/2/2012
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςΤυφλή πορείαΠεριοδικό "Ιστορία"524Φεβρουάριος 2012
Σπύρος ΚακουριώτηςΠορεία πολέμου στο ΑιγαίοΠεριοδικό "Διαβάζω"526Φεβρουάριος 2012