Βιβλίο
Exandas
Ντοκιμαντέρ στον κόσμο
Exandas: Documentaries of the World

Επιμελητής: Δημήτρης Κερκινός
Συλλογικό έργο
Απόστολος Καραπουδάκης
Γιώργος Αυγερόπουλος
Αναστασία Σκουμπρή
Μεταφραστής: Θεοδώρα Κουλούρη
Μεταφραστής: Τίνα Σιδέρη
Αθήνα
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2006
σ. 40
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σημειώσεις: Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΕΡΤ Α.Ε., με την ευκαιρία του αφιερώματος στον "Εξάντα- Ντοκιμαντέρ στον κόσμο" που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα (Θεσσαλονίκη, 10-19 Μαρτίου 2006).
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Περίληψη:

Περνώντας στον έκτο της χρόνο, η τηλεοπτική εκπομπή "Εξάντας" έχει πλέον εδραιωθεί ως μια έγκυρη, συναρπαστική σειρά ντοκιμαντέρ, αγαπημένη στο κοινό και αναγνωρισμένη από τους ειδικούς. Ως όρος, η λέξη εξάντας αναφέρεται στο όργανο που χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί για να μετρήσουν τα ύψη των ουράνιων σωμάτων από καταστρώματα πλοίων, παρά τη μη σταθερότητα του παρατηρητή. Οι τηλεοπτικές εκπομπές της ομάδας του σκηνοθέτη / δημοσιογράφου Γιώργου Αυγερόπουλου μπορεί να μην μετράνε την απόσταση μας από τον ουράνιο θόλο, αλλά κάνουν κάτι εξίσου θαυμαστό: ταξιδεύουν, ριζωμένες στην πραγματικότητα, σε μακρινά γεωγραφικά μήκη και πλάτη και σφυγμομετρούν τη ζωή στις πιο σημαντικές και ακραίες εκφάνσεις της.

Από το Μεξικό και το Νίγηρα ως την Ινδία και τη Ρωσία, ο Εξάντας μεταφέρει, μέσα από πραγματικές ανθρώπινες ιστορίες, εικόνες ενός κόσμου άδικου, σκοτεινού, βασανισμένου και τις περισσότερες φορές επικίνδυνου. Οι κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις των ιστοριών του "Εξάντα" μάς αγγίζουν ακόμα και από απόσταση, προτρέποντάς μας να προβληματιστούμε και να ευαισθητοποιηθούμε με τον πιο γνήσιο και συνταρακτικό τρόπο. Ο ίδιος ο Γιώργος Αυγερόπουλος είχε προτιμήσει κάποτε τον όρο independent filmmaker για να περιγράψει τον εαυτό του. Στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης όχι μόνο υποδεχόμαστε και φιλοξενούμε το ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ, αλλά τιμάμε και θαυμάζουμε το εύρος και τα αποτελέσματά του. Γι' αυτό και θεωρούμε πως ο "Εξάντας" ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία και τους στόχους του Φεστιβάλ και τον καλωσορίζουμε με υπερηφάνεια.

Δημήτρης Εϊπίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής