Βιβλίο
Ναζισμός και εργατική τάξη
Κρίση, κράτος πρόνοιας και αντιφασιστική βία στη Γερμανία του μεσοπολέμου

Sergio Bologna
Μετάφραση: Συλλογικό έργο
Αθήνα
Antifa Scripta
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 182
Σχήμα: 17χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Γλώσσα πρωτοτύπου: ιταλικά μετάφραση από αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Nazismo e Classe Operai
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 7.42€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 26-06-2018)
Περίληψη:

Προκειμένου να υποστηρίξουν τη θέση ότι ο Εθνικοσοσιαλισμός βρήκε στήριγμα πρώτα απ' όλα στην εργατική τάξη, οι ιστορικοί "αναθεωρητές" παραθέτουν έναν εντυπωσιακό όγκο στοιχείων, κυρίως εκλογικού τύπου. Είναι πασίγνωστο ότι τα νούμερα δεν μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει εύκολα· παρόλ' αυτά η ανάγνωση και η ερμηνεία τους είναι περίπλοκο πρόβλημα. Δεν είναι πάντα αλήθεια ότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Χώρια που η ίδια η έννοια της εργατικής τάξης δεν είναι πάντα μονοσήμαντη.

Πρέπει λοιπόν να ξετυλίξουμε το κουβάρι· δεν πρέπει όμως να απορρίψουμε αυτές τις έρευνες εκ των προτέρων, αντιθέτως πρέπει να τις διαβάσουμε προσεκτικά, να τις φέρουμε σε αντιπαράθεση με άλλες έρευνες που συχνά αγνοούνται. Με λίγα λόγια, αν θέλουμε να αναμετρηθούμε με την ανάλυση του σημερινού νεοναζισμού δίχως να καταφεύγουμε σε βεβιασμένες αναλογίες με το παρελθόν, είτε αυτές προέρχονται από τους ιστορικούς "αναθεωρητές", είτε από την ταριχευμένη ιστορική μνήμη, θα πρέπει να ξανανοίξουμε τη διαμάχη γύρω από την ιστορία του Εθνικοσοσιαλισμού.

Θα πρέπει όμως να το κάνουμε με "πάθος πολιτικό", με εκείνο το είδος διανοητικής έντασης που χαρακτηρίζει όσους γνωρίζουν ότι διεξάγουν μια μάχη πρώτα και κύρια πολιτική.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Θανάσης ΚαμπαγιάννηςΣωστά ερωτήματα, λάθος απαντήσειςΠεριοδικό "Σοσιαλισμός από τα Κάτω"89Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2011