Βιβλίο
Αρβανίτες

Αντώνιος Γ. Δικαίος
Φωτογράφος: Περικλής Μεράκος
Φωτογράφος: Γιάννης Ντρενογιάννης
Φωτογράφος: Γιώργος Δέτσης
Φωτογράφος: Κλαίρη Μουσταφέλλου
Φωτογράφος: Μάρω Κουρή
Επιμελητής: Βάλυ Βαϊμάκη
Επιμελητής: Αντώνης Ιορδάνογλου
Επιμελητής: Μάριος Θεοδωρακάκης
Επιμελητής: Ηλίας Προβόπουλος
Επιμελητής: Αντώνιος Δικαίος
Υπεύθυνος Σειράς: Γιάννης Ντρενογιάννης
Αθήνα
Έθνος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 144
Σχήμα: 20χ18
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8305-50-2
Ρίζες Ελλήνων: Ανθρωπογεωγραφία της Ελλάδας 5
Σημειώσεις: Αρχείο Φωτογραφιών: Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος, Σύλλογος Αρβανίτικου Πολιτισμού Άνω Λιοσίων "Η Γρίζα", κ.ά. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" στις 29.11.2009. Απαγορεύεται η μεταπώληση & εν γένει εκμετάλλευση χωρίς την άδεια της εκδότριας εταιρείας, Πήγασος Εκδοτική ΑΕ. Χορηγοί: Εθνική Τράπεζα, Cosmote, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Εξαντλημένο
Περίληψη:

Δεν κλείνουμε τα μάτια στο πολύχρωμο μωσαϊκό της ελληνικής παράδοσης και τιμούμε την ιστορία μας. Δεν φοβόμαστε να πούμε την άποψή μας, αλλά είμαστε παθιασμένοι με τη δουλειά μας. Θα θέλαμε να μπορούμε να μιλήσουμε όλα τα γλωσσικά ιδιώματα που συναντάμε στην Ελλάδας, να μάθουμε βλάχικα, τσακώνικα, αρβανίτικα, ποντιακά, να καταφέρουμε να πλουτίσουμε το λεξιλόγιό μας, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Με αυτόν τον στόχο ξεκινήσαμε τη σειρά βιβλίων "Ρίζες Ελλήνων-Ανθρωπογεωγραφία της Ελλάδας". Για να ανοίξουμε ένα παράθυρο στη γνώση και να ασχοληθούμε με την καταγωγή μας... χωρίς φόβο, αλλά με πάθος. Με πάθος γιατί πάνω απ' όλα είμαστε Έλληνες.
Το πέμπτο βιβλίο της σειράς είναι αφιερωμένο στους Αρβανίτες και είμαστε σίγουροι ότι αν αρχίσετε να διαβάζετε προσεκτικά και να κοιτάτε τις φωτογραφίες θα ανακαλύψετε ένα κομμάτι της Ελλάδας που δεν προβάλλεται, δεν εκφράζεται, αλλά παραμένει σιωπηλά ενσωματωμένο... με τη μέθοδο της ώσμωσης όπως πετυχημένα ανέφερε κάποια στιγμή ο συγγραφέας του βιβλίου Αντώνιος Δικαίος.
Το παράθυρο είναι ανοικτό. Χωρίς φόβο μπορείτε να κοιτάξετε κι εσείς μέσα, ανακαλύπτοντας ένα ακόμα κομμάτι "ρίζας" της μεγάλης φυλής των Ελλήνων.

Γιάννης Ντρενογιάννης
Νοέμβριος 2009