Βιβλίο
Μια μικρή πόλη στη Γερμανία
Μυθιστόρημα κατασκοπείας

Τζον Λε Καρέ
Μετάφραση: Γιάννης Δυριώτης
Αθήνα
Γρηγόρη
Αριθμός Έκδοσης: 1
1970
σ. 384
Σχήμα: 19χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: A Small Town in Germany
Τα Καλύτερα Βιβλία Τσέπης 30
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-02-2012)
Περίληψη:

Ο Τζων λε Καρρέ, διπλωμάτης και συγγραφέας μυθιστορημάτων κατασκοπείας, έζησε ο ίδιος πολλά χρόνια στη "μικρή πόλη της Γερμανίας", τη Βόννη. Στο νέο του αυτό βιβλίο, που κράτησε σταθερά την πρώτη θέση στον κατάλογο των best sellers στην Αμερική, την Αγγλία και τη Γερμανία, ο Λε Καρρέ περιγράφει τη σκληρότητα, τον συμβατικό ρυθμό της διπλωματικής κοινωνίας, την καθημερινή ρουτίνα της κατασκοπείας.

Αλλά η "μικρή πόλη" δεν είναι ένα συνηθισμένο μυθιστόρημα κατασκοπείας· φιλοδοξεί να είναι μια "πολιτική φαντασία". Το θέμα του Λε Καρρέ δεν είναι νέο: είναι δυνατόν να ξαναγίνει ναζιστική η Γερμανία; Και πώς θα φτάσει στη σημείο αυτό; Η πείρα του διπλωμάτη και η πολιτική ευφυΐα βοηθούν τον συγγραφέα να παρακάμψει την επίμαχη απάντηση και τον οδηγούν σε νέους πρωτότυπους και συγκεκριμένους συλλογισμούς.

Η "μικρή πόλη", η Βόννη του 1980, με τα δρομάκια της, τους ουρανοξύστες της, τις πρεσβείες της, ζει μια στιγμή καταιγίδας... Στην πολιτική φαντασία του 1980 οι μάζες των φοιτητών, οι ακούρευτοι νέοι, οι υστερικοί έφηβοι θα αποτελέσουν τη νέα δύναμη των ανατρεπτικών κινημάτων. Τους είδαμε το 1968 να επιτίθενται εναντίον των Πανεπιστημίων, να βρίζουν τις πολιτικές αρχές του κράτους, να εισβάλλουν σε γραφεία εφημερίδων, να πολεμούν εναντίον της αστυνομίας... Μέχρι πότε θα γίνεται αυτό; Κι αν μια μέρα αλλάξουν είδωλα και σημαίες; Ή αν η ίδια σημαία αποκτήσει άλλη σημασία;

Η ερώτηση αυτή δεν είναι μέρος μιας "πολιτικής φαντασίας". Είναι συγκεκριμένο γεγονός της σημερινής δραματικής πραγματικότητας.