Βιβλίο
Νησιώτες: Βόρειο Αιγαίο

Δήμητρα Φραγκούλη
Φωτογράφος: Περικλής Μεράκος
Φωτογράφος: Μάρω Κουρή
Φωτογράφος: Κλαίρη Μουσταφέλλου
Φωτογράφος: Χρήστος Καζόλης
Φωτογράφος: Γιώργος Δέτσης
Φωτογράφος: Γιάννης Ντρενογιάννης
Φωτογράφος: Στράτος Βογιατζής
Φωτογράφος: Χρήστος Μαλαχίας
Φωτογράφος: Ηρακλής Μήλας
Φωτογράφος: Μιχάλης Πόρναλης
Επιμελητής: Βάλυ Βαϊμάκη
Επιμελητής: Αντώνης Ιορδάνογλου
Επιμελητής: Γιάννης Ντρενογιάννης
Επιμελητής: Μάριος Θεοδωρακάκης
Επιμελητής: Αντώνης Δικαίος
Υπεύθυνος Σειράς: Γιάννης Ντρενογιάννης
Αθήνα
Έθνος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 144
Σχήμα: 20χ18
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8305-52-6
Ρίζες Ελλήνων: Ανθρωπογεωγραφία της Ελλάδας 7
Σημειώσεις: Αρχείο Φωτογραφιών: Μουσείο Μπενάκη, Τάκης Τλούπας, ΑΠΕ, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Δήμος Αλοννήσου, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληνιών Σάμου, κ.ά. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" στις 13.12.2009. Απαγορεύεται η μεταπώληση & εν γένει εκμετάλλευση χωρίς την άδεια της εκδότριας εταιρείας, Πήγασος Εκδοτική ΑΕ. Χορηγοί: Εθνική Τράπεζα, Cosmote, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Εξαντλημένο
Περίληψη:

Η θάλασσα που ενώνει

Ένα υγρό συνδετικό νήμα ξετυλίγεται σε όλο το Αιγαίο, ενώνει τη Δύση με την Ανατολή και κάνει τουε ανθρώπουε να επικοινωνούν ακόμα κι αν δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα, ακόμα κι αν δεν έχουν την ίδια θρησκεία. Οι διαχωριστικές συνοριακές γραμμές πάνω στον υγρό καμβά είναι θεωρητικά δεδομένες, αλλά η επικοινωνία στον 21ο αιώνα δεν γίνεται πια να εμποδιστεί γιατί δεν ακολουθεί τους ίδιους κανόνες, τις ίδιες πρακτικές με αυτές του παρελθόντος. Σαν μικρές αυτόνομες, αυτοδύναμες οάσεις στεριάς, τα νησιά του Αιγαίου- ιδιαίτερα εκείνα του βορρά- διατηρούν την πολιτισμική τους ταυτότητα στο πέρασμα του χρόνου και καταφέρνουν να ενσωματώνουν όλες τις επιρροές που δέχονται, είτε αυτές προέρχονται από την Ανατολή, είτε από τη Δύση.

Ο πλούτος της έκφρασης σε όλα τα επίπεδα και ιδίως στο καλλιτεχνικό, η πνευματική κληρονομιά χιλιετιών και ο τρόπος διαχείρισης των επιρροών είναι στοιχεία τα οποία δεν χωρούν σε ένα μόνο βιβλίο, αν θέλουμε να καταγράψουμε έστω και αδρά τη ζωή των νησιωτών που κατοικούν στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου. Παρ' όλα αυτά με επιμέλεια επιλέξαμε εκείνα τα αποσπάσματα βιβλιογραφίας που θα σας επιτρέψουν να αναγνωρίσετε τον θαυμαστό πολιτισμό αυτής της γεωγραφικής ενότητας και αν κατάγεστε από εκεί, να θεωρήσετε τον εαυτό σας αληθινά τυχερό Έλληνα.

Γιάννης Ντρενογιάννης, Δεκέμβριος 2009