Βιβλίο
Νησιώτες: Νότιο Αιγαίο

Δήμητρα Φραγκούλη
Φωτογράφος: Κλαίρη Μουσταφέλλου
Φωτογράφος: Περικλής Μεράκος
Φωτογράφος: Κατερίνα Νομικού
Φωτογράφος: Γιώργος Πατρουδάκης
Φωτογράφος: Νίκος Νικητίδης
Φωτογράφος: Βάλυ Βαϊμάκη
Φωτογράφος: Αρτίν Καρακασιάν
Φωτογράφος: Γιώργος Δέτσης
Φωτογράφος: Μάρω Κουρή
Φωτογράφος: Γιάννης Δεσποτίδης
Φωτογράφος: Χάρης Λάσκαρης
Επιμελητής: Βάλυ Βαϊμάκη
Επιμελητής: Αντώνης Ιορδάνογλου
Επιμελητής: Γιάννης Ντρενογιάννης
Επιμελητής: Μάριος Θεοδωρακάκης
Επιμελητής: Αντώνης Δικαίος
Υπεύθυνος Σειράς: Γιάννης Ντρενογιάννης
Αθήνα
Έθνος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 144
Σχήμα: 28χ18
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8305-51-9
Ρίζες Ελλήνων: Ανθρωπογεωγραφία της Ελλάδας 6
Σημειώσεις: Αρχείο Φωτογραφιών: Alamy, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" στις 6.12.2009. Απαγορεύεται η μεταπώληση & εν γένει εκμετάλλευση χωρίς την άδεια της εκδότριας εταιρείας, Πήγασος Εκδοτική ΑΕ. Χορηγοί: Εθνική Τράπεζα, Cosmote, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Εξαντλημένο
Περίληψη:

Πολύχρωμη πολύνησος

Εύκολα μιλάς για το Αιγαίο, δύσκολα νιώθεις την αλήθεια του.

Εύκολα το αγαπάς κάθε καλοκαίρι, δύσκολα αντέχεις τον χειμωνιάτικο αποκλεισμό. Εύκολα βγάζεις τον ποιητή από μέσα σου, δύσκολα σκέφτεσαι τον εαυτό σου νησιώτη μεροκαματιάρη.

Δεν γνωρίζω εάν το ομορφότερο κομμάτι της Ελλάδας βρέχεται από το πέλαγος του Αιγέα, ξέρω όμως ότι χωρίς την ελληνική πολύνησο θα ήμασταν πιο φτωχοί και λιγότερο... χρωματιστοί! Και το χρώμα δεν βάφει μονάχα τα παραθυρόφυλλα, αλλά μπαίνει στην εκφορά του λόγου, στο τραγούδι, στην καθημερινότητα, στην ψυχή των ανθρώπων.

Αυτούς τους απίθανους χρωματισμούς προσπαθήσαμε να αιχμαλωτίσουμε στο 6ο βιβλίο της σειράς "Ρίζες Ελλήνων - Ανθρωπογεωγραφία της Ελλάδας". Το αφιερώνουμε σε εκείνους που κατοικούν στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και γνωρίζουμε από την αρχή πως θα άξιζε ένα βιβλίο για κάθε ένα νησί. Ταξιδέψτε λοιπόν μαζί μας στη θάλασσα της πληροφορίας για το νότιο κομμάτι του Αιγαίου (η έκδοση για το βόρειο ακολουθεί την ερχόμενη εβδομάδα) και αφήστε χώρο για τις αξέχαστες εικόνες που θα συναντήσετε. Αυτές θα πρέπει να τις αιχμαλωτίσετε με τα ίδια σας τα μάτια.

Γιάννης Ντρενογιάννης, Δεκέμβριος 2009