Βιβλίο
Πόλη και κινηματογράφος
Θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Ειρήνη Σηφάκη
Επιμέλεια: Άννα Πούπου
Επιμέλεια: Αφροδίτη Νικολαΐδου
Nia Perivolaropoulou
Giuliana Bruno
Άννα Πούπου
Paula J. Massood
Αφροδίτη Νικολαΐδου
Ειρήνη Σηφάκη
Laurent Creton
Julian Stringer
Αθήνα
Νήσος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
ISBN: 978-960-9535-16-8
Τέχνες 6
Κυκλοφορεί
Τιμή: 16.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 11-01-2012)
Περίληψη:

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για θέματα που αφορούν τη σχέση πόλης και κινηματογράφου έχει αυξηθεί μέσα από επίκαιρες αναζητήσεις αρχιτεκτόνων, κοινωνιολόγων, ιστορικών, σκηνοθετών και θεωρητικών του κινηματογράφου. Η διερεύνηση του ρόλου του αστικού τοπίου στον κινηματογράφο μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε όχι μόνο το πώς η πόλη συνέβαλε στην εξέλιξη του κινηματογράφου και με ποιο τρόπο ο κινηματογράφος εμπνεύστηκε από την πόλη και την ανακατασκεύασε, αλλά και το πώς οι ποικίλοι και διαρκώς μεταβαλλόμενοι τρόποι θέασης, καταγραφής και αναπαράστασης της πόλης μπορούν να φωτίσουν τους τρόπους κατανόησης και αντίληψης των πολύπλοκων και όλο και μεταβαλλόμενων αστικών μορφωμάτων μέσα στα οποία ζει πλέον πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η έκδοση της συλλογής κειμένων "Πόλη και κινηματογράφος: θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις" που επιμελήθηκαν οι Ειρήνη Σηφάκη, Άννα Πούπου και Αφροδίτη Νικολαΐδου αποτελεί μια πρώτη απόπειρα χαρτογράφησης του εύρους του νέου αυτού διεπιστημονικού πεδίου που καταγράφεται με μεγάλη δυναμική στη διεθνή βιβλιογραφία. Αντικείμενα μελέτης των κειμένων που περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο είναι η εικονογραφία της κινηματογραφημένης πόλης, η μετατροπή του αστικού χώρου σε κινηματογραφικό ντεκόρ κατά τη διάρκεια παραγωγής μιας ταινίας, η γενεαλογία και δημιουργία της νοηματικής συστοιχίας που συνδέει την πόλη με τον κινηματογράφο και τη νεωτερικότητα σε θεωρητικά κείμενα της πολιτισμικής κριτικής. Ακόμα εξετάζεται η ιστορική πορεία της κινηματογραφικής αίθουσας ως σημείο συνάντησης της πόλης και του κινηματογράφου αλλά και η σχέση του δικτύου των κινηματογραφικών φεστιβάλ με τις πόλεις που τα φιλοξενούν.

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται τα πρωτότυπα άρθρα των Ε. Σηφάκη, Α. Πούπου, Α. Νικολαΐδου αλλά και τα αναδημοσιευμένα κείμενα αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών του εξωτερικού που έχουν συμβάλει σημαντικά στο πεδίο αυτό όπως η Giuliana Bruno (Harvard University), η Νία Περιβολαροπούλου (Essen Universitat), ο Laurent Creton (Paris 3 - Universite de la Sorbonne Nouvelle), ο Julian Stringer (Nottingham University) και η Paula Massood (Brooklyn College).


Περιεχόμενα:

- Nia Perivolaropoulou, "Η κινηματογραφική πόλη: Siegfried Kracauer"
- Giuliana Bruno, "Ο κινηματογράφος και η γεωγραφία της νεωτερικότητας"
- Άννα Πούπου, "Σχήματα Πόλεων: κινηματογραφικοί πρόλογοι, εισαγωγικές σεκάνς και αστική εικονογραφία"
- Paula J. Massood, "Αστικοί ��ώροι και αστικοί χρόνοι: το χρονοτόπιο του Μπαχτίν και ο πρόσφατος αφρο-αμερικάνικος κινηματογράφος"
- Αφροδίτη Νικαλαΐδου, "Κινηματογραφικές τεχνολογίες, συνθήκες παραγωγής και η αφήγηση της πόλης"
- Ειρήνη Σηφάκη, "Η κοινωνική εμπειρία της κινηματογραφικής αίθουσας: χωρικές πρακτικές και πολιτισμικές δομές"
- Laurent Creton, "Η πόλη-θέαμα: το μέλλον της κινηματογραφικής αίθουσας"
- Julian Stringer, "Οι παγκόσμιες πόλεις και η οικονομία των διεθνών φεστιβάλ κινηματογράφου"