Βιβλίο
Χλαμύδα
Λεξικό ταινιών

Άγγελος Πολύδωρος
Αθήνα
Αμαρυσία
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 205
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 11-01-2012)
Περίληψη:

Ηρακλής, Ο Ιάσων και Οι Αργοναύτες, Ο Τρωικός Πόλεμος, Οδύσσεια, Δούρειος Ίππος, Μέγας Αλέξανδρος, Μπεν Χουρ, Μασίστας, Σπάρτακος, Μονομαχία Γιγάντων, Ιούλιος Καίσαρ, Κλεοπάτρα, Η Πτώση Της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Χιτών, Ο Δημήτριος και Οι Μονομάχοι, Οι Τελευταίες Μέρες Της Πομπηίας.

Υπάρχει κάποιος που να μην θυμάται ή να μην έχει δει, έστω στην τηλεόραση, μία από τις παραπάνω ταινίες των μέσων του 20ού αιώνα; Ή μήπως να μην έχει δει τις ταινίες, "Ο Μονομάχος", "Αλέξανδρος", "Τροία", "300", "Τιτανομαχία", των αρχών του αιώνα μας;

Όλες αυτές οι ταινίες και πολλές άλλες, που περιλαμβάνονται σ' αυτό το βιβλίο, αποτελούν την κατηγορία των φιλμ που το Hollywood ονόμασε Sword And Sandal Movies, ενώ η Cinecita μετονόμασε σε Peplum (Χλαμύδα, στα Ελληνικά). Πρόκειται για ταινίες, που αποτύπωσαν (και συχνότερα διαστρέβλωσαν) την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία και ιστορία. Δεν έχει σημασία όμως. Άφησαν τη σφραγίδα τους -έστω και ως cult movies- στην ιστορία του κινηματογράφου. Γι' αυτό και καταγράφονται σ' αυτό το λεξικό, με τους συντελεστές τους, με ένα σύντομο σχολιασμό και φωτογραφίες, σε μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης αυτού του είδους, στον ελληνικό χώρο.

Το βιβλίο περιλαμβάνει, πέραν των 262 ταινιών και 205 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες όχι μόνον με σκηνές από τις ταινίες, αλλά και από τα γυρίσματα, καθώς και αφίσες.

Τέλος, περιέχει και βιογραφίες των σημαντικότερων σκηνοθετών του κινηματογραφικού αυτού είδους.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: