Βιβλίο
Σοσιαλιστικός Όμιλος Κέρκυρας

Συλλογικό έργο
Γιώργος Ζούμπος
Κωνσταντίνος Θύμης
Αλέκος Πρίφτης
Φίλιππος Φιλίππου
Ζωγράφος: Νικόλαος Βεντούρας
Ζωγράφος: Μάρκος Ζαβιτζιάνος
Ζωγράφος: Νίκος Ζερβός
Ζωγράφος: Γιάννης Καβάσιλας
Ζωγράφος: Σπύρος Κουρσάρης
Αθήνα
Αλκίνοος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 272
Σχήμα: 24χ17
ISBN: 978-960-99084-7-4
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 23.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 17-01-2012)
Περίληψη:

Η έκδοση είναι επετειακή, καθώς το 2011 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ίδρυση του Ομίλου, από τον πρωτοπόρο λογοτέχνη Κωνσταντίνο Θεοτόκη και άλλους Κερκυραίους διανοούμενους και εργάτες, στην πόλη της Κέρκυρας. Η σοσιαλιστική οργάνωση του νησιού συνέβαλε, ως γνωστόν, στην ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), που αργότερα ονομάστηκε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Τα κείμενα έχουν γράψει ο Γιώργος Ζούμπος, ο Κώστας Θύμης, ο επιμελητής της έκδοσης Αλέκος Πρίφτης και ο Φίλιππος Φιλίππου, φωτίζοντας τη συγκρότηση, την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία και τις δραστηριότητες του Ομίλου και των πρωταγωνιστών του. Τα κείμενα αυτά φωτίζουν, συγχρόνως, πλευρές της ανάπτυξης του εργατικού και του δημοτικιστικού κινήματος στο νησί στις αρχές του εικοστού αιώνα, καθώς και την κοινωνική και πολιτιστική συνεισφορά μερικών από τους πρωτεργάτες και υποστηρικτές του Ομίλου που διέπρεψαν στα γράμματα, τις τέχνες, τις επιστήμες και ευρύτερα στην κοινωνική και την πολιτική ζωή, είτε διατήρησαν ακέραιες τις ιδεολογικές πεποιθήσεις τους είτε όχι.

Ειδικότερα κείμενα αφορούν, εκτός από τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, τους Νίκο Βαρότση, Αριστοτέλη Σίδερι, Στέφανο Γισδάκη, Νίκο Λευτεριώτη, Σπύρο Νικοκάβουρα, Μάρκο Ζαβιτζιάνο, Αντώνη Μουσούρη, Φραγκίσκο Τζουλάτη, Άγι Στίνα, Δημοσθένη Λιγδόπουλο, Γεράσιμο Λύχνο, Μάνθο Μεταλληνό, Σπύρο Θεοδώρου, Μιχάλη Οικονόμου και Γεράσιμο Σπαταλά. Εισαγωγικό κείμενο αφορά τον Νικόλαο Κονεμένο, ο οποίος το 1860, δώδεκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, είχε διατυπώσει την πρώτη γνωστή, γραπτή ευμενή αναφορά στον κομμουνισμό, σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο. Τον πρόλογο έχει γράψει η Ευδοκία Γισδάκη, εγγονή του Στέφανου Γισδάκη, που είχε συναντήσει στην Ελβετία τον Ρώσο επαναστάτη Λένιν.

Η έκδοση παρουσιάζει, ακόμη, ιδεολογικά και άλλα κείμενα του Αριστοτέλη Σίδερι, του Άγι Στίνα, του Μάρκου Ζαβιτζιάνου και της Ειρήνης Δενδρινού, δημοσιευμένα στην Κομμουνιστική Επιθεώρηση, τον Λογοτέχνη και τον Νουμά. Επίσης, περιλαμβάνει 12 επαναστατικά και άλλα ποιήματα λογοτεχνών που μετείχαν στον Σοσιαλιστικό Όμιλο Κέρκυρας (Κωνσταντίνου Θεοτόκη, Νίκου Λευτεριώτη και Σπύρου Νικοκάβουρα).