Βιβλίο
Μαραθώνας
Η πρώτη σύγκρουση

Τζιμ Λέισι
Μετάφραση: Παναγιώτα Γκουμέα
Αθήνα
Ψυχογιός
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 353
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-496-023-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The First Clash
Σημειώσεις: Πρόλογος στην ελληνική έκδοση: Αναστάσης Βιστωνίτης.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 19.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 12-03-2012)
Περίληψη:

Μαραθώνας. Εκεί έλαβε χώρα μια από τις πιο κρίσιμες μάχες της Ιστορίας. Και μόνο η αναφορά του ονόματός του δημιουργεί εικόνες υπεράνθρωπου θάρρους, πείσματος και γενναιότητας. Μέχρι σήμερα τα γεγονότα του Μαραθώνα έχουν αναλυθεί αποκλειστικά μέσω της στενής οπτικής ανθρώπων εξειδικευμένων στους αρχαίους χρόνους. Ο δημοσιογράφος και στρατιωτικός ιστορικός Τζιμ Λέισι αποκαλύπτει, με μια άλλη ματιά, γιατί συνέβη η μάχη, πώς εκτυλίχθηκε και αν έσωσε πράγματι τον δυτικό πολιτισμό.

Ο Λέισι συνθέτει με εκπληκτικό τρόπο τον κόσμο του πέμπτου αιώνα π.Χ. που εξέπνευσε με την ήττα της περσικής αυτοκρατορίας από μια ομάδα αποφασισμένων Ελλήνων υπερασπιστών. Χρησιμοποιώντας ως βάση τον Ηρόδοτο, ο Λέισι αναλύει την τακτική και τη στρατηγική που ακολουθήθηκε στη μάχη, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των μαχητών που χρησιμοποίησε η κάθε πλευρά. Δείχνει πώς ο βαριά οπλισμένος περσικός στρατός έχασε το ηθικό του και τελικά και την ίδια τη μάχη μπροστά στην αθηναϊκή φάλαγγα. Αμφισβητεί την άποψη που υιοθετούν πολλοί ιστορικοί ότι ο Μαραθώνας απέδειξε ότι ο ελληνικός "δυτικός τρόπος διεξαγωγής πολέμου" αποτελεί την καλύτερη νικηφόρο στρατηγική μέχρι σήμερα.

Το βιβλίο αποτελεί μια θαυμάσια ερμηνεία μιας μάχης που έμελλε να κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή για να υποδεχτεί τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα, και τελικά τη σύγχρονη δημοκρατία.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Αλέξανδρος ΣτεργιόπουλοςΜαραθώνας. Η μάχη των μαχώνΠεριοδικό "Οδός Πανός"157Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2012
Γιώργος Ν. ΠεραντωνάκηςΜαραθώνας. Η μάχη των μαχώνwww.bookpress.gr5/8/2012
Μαρία ΘερμούΠώς ένας στρατηγός έσωσε τη Δύση"Το Βήμα"/ "Βιβλία"6/5/2012
Μαρία ΔρουκοπούλουΜ' ένα βιβλίο την άνοιξη"Lifo"29012/4/2012