Βιβλίο
Οδυσσέας

James Joyce
Μετάφραση: Σωκράτης Καψάσκης
Επιμέλεια: Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος
Αθήνα
Κέδρος
2012
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 1990
σ. 822
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-04-4267-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Ulysses
Σημειώσεις: Επετειακή έκδοση.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 44.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 18-01-2012)
Περίληψη:

Ο "Οδυσσέας" είναι ο απολογισμός μιας μοναδικής μέρας, της 16 Ιουνίου 1904. Ο χώρος είναι συγκεκριμένος, το Δουβλίνο. Ένας πολίτης αυτής της πόλης, ο Λεοπόλδος Μπλουμ, ξυπνάει το πρωί και φεύγει για τη δουλειά του. Οι κοινωνικές, οι επαγγελματικές και οι συναισθηματικές υποχρεώσεις του καθυστερούν την επιστροφή του μέχρι τις πρώτες ώρες της επόμενης ημέρας.

Αυτή η αργοπορία επιστροφής δεν συνιστά τη μοναδική ομοιότητα με το αρχαϊκό του πρότυπο. Ο Λεοπόλδος Μπλουμ περνάει μέσα από μια αντιστοιχία περιπετειών ανάλογων μ' εκείνες του Οδυσσέα. Το κατέβασμα στον Άδη βρίσκει την αντιστοιχία του στην μετάβαση του Μπλουμ στο νεκροταφείο, το οποίο επισκέπτεται συνοδεύοντας στην τελευταία του κατοικία ένα φίλο που πέθανε απροσδόκητα. Το νησί του Αιόλου βρίσκει την αντιστοιχία του στα γραφεία μιας εφημερίδας, όπου φυσάνε όλοι οι άνεμοι. Οι Σειρήνες είναι τα κορίτσια του μπαρ του ξενοδοχείου Όρμοντ, στο οποίο καταφεύγει ο Μπλουμ για ένα καθυστερημένο γεύμα και ακούει από τη διπλανή αίθουσα μερικούς φίλους να τραγουδούν με την συνοδεία του πιάνου. Η σπηλιά του Κύκλωπα είναι το μπαρ Μπάρνεϋ Κίερναμ, όπου συχνάζει κάποιος φανατικός εθνικιστής που κατονομάζεται ως Πολίτης και που διακηρύσσει τη μισαλλοδοξία του απέναντι σε καθετί που δεν είναι ιρλανδέζικο και που προκαλεί ένα μικρής έκτασης πογκρόμ στον Μπλουμ ο οποίος είναι εβραϊκής καταγωγής. Η Κίρκη είναι ένα πορνείο της νυχτερινής πόλης, το οποίο επισκέπτεται ο Μπλουμ για να βοηθήσει ένα μισοπεθαμένο νεαρό που συνάντησε πριν λίγο και που νιώθει γι' αυτόν ένα ισχυρό αίσθημα πατρικής φροντίδας.

Η δράση είναι ελάχιστη, όμως η τεχνική του "εσωτερικού μονόλογου" που επινοεί ο συγγραφέας για την έκθεση της αφήγησής του, του παρέχει την δυνατότητα να σχολιάσει με ακρίβεια και με λεπτομέρειες όλο το πλέγμα των σχέσεων των προσώπων που λαμβάνουν μέρος σ' αυτό το σε μικρογραφία έπος. Ο μεσήλικας κύριος Μπλουμ, καθώς και ο νεαρός Στήβεν Ντένταλους (που παίζει τον ρόλο του ομηρικού Τηλέμαχου), ανασυνθέτουν και επανεξετάζουν μέσα στους συλλογισμούς τους όλα τα προβλήματα που θίγει και ο Έλληνας ποιητής. Το ενδιαφέρον του σύγχρονου αναγνώστη εστιάζεται τόσο στις ομοιότητες του μύθου όσο και στις διαφορές και στις ανατροπές του, οι οποίες τον βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων κατ' αρχήν για μια σύγκριση του κόσμου μας με τον κλασικό κόσμο και δεύτερον για την ανίχνευση της ηθικής και πνευματικής πορείας του σύγχρονου κόσμου μας μέσα στον οποίο ζούμε.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Αλεξάνδρα ΔεληγιώργηΑφηγηματικές δομές ελευθερίας στην τέχνη του μυθιστορήματος"The Books' Journal"131Ιούνιος 2022
Μίλτος ΦραγκόπουλοςΗ μεθυσμένη γλώσσαΠεριοδικό "Χάρτης"42Ιούνιος 2022
Άντα ΚλαμπατσέαΠοιο «σώμα» γίνεται λόγος στο τζοϊσικο «γραπτό»;Περιοδικό "Χάρτης"42Ιούνιος 2022
Γιώργος-Ίκαρος ΜπαμπασάκηςΟ Τζέιμς Τζόυς και ο «Οδυσσέας» του γεννήθηκαν μια μέρα σαν κι αυτή"Lifo"2/2/2017
Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης16/06: Bloomsday"Lifo"29914/6/2012
Αρετή ΝταραδήμουΜια μέρα στη ζωή του Λεοπόλδου Μπλουμ"Ελεύθερος Τύπος"29/1/2012
Αναστάσης ΒιστωνίτηςΤζέιμς Τζόις: Ο «σκαντζόχοιρος» των συγγραφέων"Το Βήμα"/ "Βιβλία"29/1/2012
Γιάννης ΑσδραχάςΜετά από 90 χρόνια επιστρέφει ο «Οδυσσέας» από το Δουβλίνο"Εξπρές"15/1/2012
Βαγγέλης ΧατζηγιαννίδηςΟ Τσίρκας δεν υποφέρεται"Book Press"6Μάρτιος 2010
Ελισάβετ ΚοτζιάΥπέρ του καθημερινού"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"20/12/2009
Δημήτρης ΠαλάζηςΟδυσσέαςwww.critique.gr7/9/2009