Βιβλίο
Αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή νεκρομαντεία

Ντάνιελ Όγκντεν
Μετάφραση: Ρήγας Καππάτος
Αθήνα
Εκάτη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 379
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-408-136-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Greek and Roman Necromancy
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 06-02-2012)
Περίληψη:

Το βιβλίο του D. Ogden ξεκινάει την ιστορία της νεκρομαντείας με την ιστόρηση και κριτική ανάλυση της πρώτης γνωστής νεκρομαντικής επίκλησης στη λογοτεχνία του Δυτικού κόσμου: εκείνης του Οδυσσέα, με τη βοήθεια της Κίρκης, στην Οδύσσεια. Εκεί, κάπου δώθε απ' τον Ωκεανό (το μέρος δεν ονομάζεται), "μεταξύ ζωής και θανάτου" ο ομηρικός ήρωας συναντιέται με τον Τειρεσία, το φημισμένο προφήτη του αρχαίου κόσμου. Έτσι ξεκινάει μια παράδοση που έδωσε τα "τέσσερα μεγάλα" νεκρομαντεία, αρκετά δευτερεύοντα ή ηρωομαντεία και ως και πλανόδιους νεκρομάντεις.

Εκείνο που πραγματικά εκπλήσσει τον αναγνώστη αυτού του βιβλίου είναι το εύρος και το βάθος γνώσεων του συγγραφέα γύρω από το θέμα του, από το ένα μέρος. Από το άλλο είναι ο τρόπος με τον οποίο κάνει την κριτική του ανάλυση στα νεκρομαντικά κείμενα συγκερασμένη με την παράθεση πλήθους πρωτόγνωρων ιστοριών τρόμου και παραδοξολογίας. Τα δύο αυτά στοιχεία, του αφηγηματικού λόγου και της κριτικής σκέψης, κρατάνε αδιάπτωτο το ενδιαφέρον όχι μόνο του ειδικού αλλά και του απλού αναγνώστη, δίνοντας στο βιβλίο μια νέα διάσταση.

Αλλά το βιβλίο του Ogden πηγαίνει βαθύτερα και πέρα από την αφήγηση και την κριτική προσέγγιση των νεκρομαντικών ιστοριών που το αποτελούν. Σε μία ακόμα διάσταση, το ουσιαστικό αντικείμενό του είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και ο ψυχισμός του. Αυτόν τράβηξαν πάντα οι μεταφυσικοί κόσμοι που δημιούργησε ο ίδιος για τη μεταθανάτια διάστασή του, τοποθετώντας τους "επάνω" ή "κάτω". Κόσμοι και καταστάσεις της φαντασίας και του νου, αλλά για τους πιστούς αληθινοί, που ξεκίνησαν στην αρχαιότητα με το πλήθος των φωτισμένων συγγραφέων της που τους διέσωσαν για εμάς.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιάννης Μασούρας«Ασυνήθιστες» πτυχές των αρχαίων"Η Καθημερινή"2/3/2013
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΑρχαία νεκρομαντεία"Εστία"21/4/2012
Ηλίας ΚολοκούρηςΟι επιταγές των νεκρώνΠεριοδικό "Διαβάζω"528Απρίλιος 2012