Βιβλίο
Η Μάνη στα αρχεία της Βενετίας (1570 - 1572 και 1692 - 1699) και ο ιππότης Λιμπέριος Γερακάρης (1689 - 1711)
Συλλογή Σωκράτη Κουγέα - Κωνσταντίνου Μέρτζιου

Επιμέλεια: Σωκράτης Β. Κουγέας
Αθήνα
Γενικά Αρχεία του Κράτους
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 457
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7236-13-5
Βιβλιοθήκη Γενικών Αρχείων του Κράτους 36
Σημειώσεις: Εκτός εμπορίου. Προλογικό σημείωμα: Ν. Ε. Καραπιδάκης, πρόεδροςτης Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Η δημοσίευση ενός μέρους των αρχειακών καταλοίπων του ακαδημαϊκού Σωκρ. Β. Κουγέα, χάρις στην πρωτοβουλία των Γενικών Αρχείων του Κράτους και την επιμέλεια του εγγονού του Σ. Β. Κουγέα, συνιστά έναν ελάχιστο φόρο τιμής τόσο για το έργο του επιφανούς ιστορικού όσο και για το έργο του Κωνσταντίνου Μέρτζιου στενού συνεργάτη του και αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών. [...]

Σήμερα έχουμε την τιμή να ανασύρουμε και να δημοσιεύουμε μέσα από τα κατάλοιπα του Σωκρ. Β. Κουγέα το προϊόν της στενής τους, και δι' αλληλογραφίας, συνεργασίας που αφορά στη Μάνη του 16ου αιώνα και στον Γερακάρη Λιμπεράκη. Θέματα και τα δύο, αλλά ιδίως το δεύτερο, που φωτίζονται εξόχως χάρις σε αυτήν την δημοσίευση που αποκαλύπτει πολλά άγνωστα στοιχεία τόσο για τον τρόπο δράσης και συμπεριφοράς όσο και για τη νοοτροπία ενός εξέχοντος έλληνα που έζησε μεταξύ δύο κρατικών σκοπιμοτήτων της οθωμανικής και της βενετικής. Η τελευταία μάλιστα θα τον οδηγήσει στον θάνατο με τον τρόπο της.

Για την ανά χείρας δημοσίευση θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον εγγονό του Σ. Β. Κουγέα, φιλόλογο, ο οποίος μερίμνησε για τη φύλαξη και την επιμέλεια της έκδοσης των καταλοίπων και διέσωσε, έτσι, ένα τόσο πολύτιμο υλικό που φωτίζει τόσο την ιστορία όσο και τον τρόπο εργασίας των ιστορικών και των λογίων του 20ού αιώνα.

Η Εφορεία των Γενικών Αρχείων του Κράτους αποτίοντας με αυτήν την δημοσείευση μια ελάχιστη τιμή στους δύο επιφανείς λογίόυς και ιστορικούς, τον Σωκράτη Β. Κουγέα και τον Κωνσταντίνο Μέρτζιο, πιστεύει ότι παραδίδει στον κοινό και στους ιστορικούς ένα ξεχωριστό μνημείο.

Εκ μέρους της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους
Ο Πρόεδρος
Ν. Ε. Καραπιδάκης

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Μαριγώ ΑλεξοπούλουΟ ιππότης της Μάνης"Η Αυγή"18/8/2013
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςΗ Μάνη τον 16ο αι. και οι θρύλοι"Η Καθημερινή"14/7/2012
Μιχάλης Ζ. ΚοπιδάκηςΗ δίαιτα του ποδαλγού ιππότη"The Athens Review of Books"29Μάιος 2012