Βιβλίο
Το χρονικό των δέκα ημερών
Αϊβαλί (Κυδωνιές) 1922

Αγάπη Μολυβιάτη - Βενέζη
Επιμέλεια: Ειρήνη Σαρίογλου
Αθήνα
Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)
2012
σ. 221
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-99058-7-9
Σημειώσεις: Επανέκδοση: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.), 2007. Πρόλογος: Πέτρος Γ. Μολυβιάτης. Εισαγωγή: Ειρήνη Σαρίογλου.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 30-04-2013)
Περίληψη:

Με χαρά και συγκίνηση υποδέχομαι την επανέκδοση του βιβλίου της μητέρας μου από τις εκδόσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), με πρωτοβουλία και επιμέλεια της ιστορικού Ειρήνης Σαρίογλου.

Τέτοιες μαρτυρίες αξίζουν πράγματι να ανανεώνονται για να διατηρούνται ζωντανές στη μνήμη και των νέων ανθρώπων.

Γιατί το μήνυμά τους είναι ότι και μέσα στις πιο τραγικές στιγμές της ιστορίας μπορεί να λάμπουν πράξεις ανθρωπιάς, αγάπης και αλληλεγγύης.

Η Αγάπη Μολυβιάτη - Βενέζη ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος, που είχε πολύ βαθιά συνείδηση του χρέους. Του χρέους προς τον αδελφό της Ηλία Βενέζη, του οποίου προσπάθησε να σώσει τη ζωή μέσα στην καταστροφή του '22, διακινδυνεύοντας τη δική της ζωή.

Μέσα στη δίνη αυτού του πολέμου, η Αγάπη Μολυβιάτη - Βενέζη γνώρισε έναν εξίσου σπάνιο άνθρωπο, τον Kemalettin, που διακινδύνευσε κι αυτός σοβαρά στην προσπάθειά του να σώσει τον Ηλία Βενέζη από τα τάγματα θανάτου.

Η σημαντική εκδοτική επιτυχία που είχε το "Χρονικό" και στην Τουρκία δείχνει ότι είναι πολλοί εκείνοι που, όπου και αν βρίσκονται, είναι έτοιμοι να δεχθούν αυτά τα μηνύματα της ανθρωπιάς, της αγάπης και της αλληλεγγύης.

(από τον πρόλογο του Πέτρου Γ. Μολυβιάτη)

Κριτικές - Παρουσιάσεις: