Βιβλίο
Για ένα σύνταγμα της Ευρώπης

Γιούργκεν Χάμπερμας
Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου
Ευθύνη Υποσειράς: Σώτη Τριανταφύλλου
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 199
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-4501-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Zur Verfassung Europas: Ein Essay
Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες
Ονομασία Υποσειράς: Κόσμος
Κυκλοφορεί
Τιμή: 11.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 24-04-2012)
Περίληψη:

Σ' αυτό το δοκίμιο-έκκληση, υπό τον τίτλο "Για ένα σύνταγμα της Ευρώπης", ο μεγαλύτερος εν ζωή Γερμανός φιλόσοφος, ο Γιούργκεν Χάμπερμας, αναλύει το "κατασκευαστικό λάθος" της Ευρωζώνης και προτείνει λύσεις για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, που φαίνεται ότι αποτυγχάνει με θλιβερές συνέπειες για τους λαούς.

Το ερώτημα δεν είναι αν θα διαλυθεί η ΕΕ, αλλά πώς θα αποφευχθεί η παρακμή της ως οράματος και ως νομικής οντότητας: μέσα από τη σημερινή κρίση, οι χώρες-μέλη μπορούν και οφείλουν να αναπτύξουν την οικονομία τους με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτραπεί η έκπτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραλλήλως να συσφιχθεί η σχέση μεταξύ τους. Ο Γερμανός φιλόσοφος διαψεύδει την ιδέα ότι η εθνική κυριαρχία είναι αδύνατη στο πλαίσιο της ΕΕ και τονίζει ότι τα οικουμενικά προβλήματα της εποχής μας απαιτούν οικουμενική αντιμετώπιση.

"Από τη στιγμή που θα δούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν να έχει δημιουργηθεί από δύο υποκείμενα με ίσα δικαιώματα και ικανά να δημιουργήσουν σύνταγμα -που να πηγάζει πρωτογενώς εξίσου από τους "πολίτες" και από τους "λαούς" της Ευρώπης- αναγνωρίζουμε την αρχιτεκτονική της υπερεθνικής και συγχρόνως δημοκρατικής συνύπαρξης. Άρα, χρειάζεται να κατανοήσουμε τις συνέπειες της πρωτοφανούς εξέλιξης του ευρωπαϊκού δικαίου τα τελευταία πενήντα χρόνια.

"Οι πολιτικές ελίτ διστάζουν ακόμα μπροστά στο ψηλό εμπόδιο μιας συνταγματικής αλλαγής. Αυτός ο δισταγμός δεν εξηγείται μόνο από τα οπορτουνιστικά συμφέροντα για διατήρηση της εξουσίας, ούτε από την έλλειψη ηγετικής ισχύος. Οι φόβοι που πηγάζουν από οικονομικές αναλύσεις κάνουν τα προβλήματα της Ευρώπης εντονότερα στη συνείδηση των κατοίκων και τους προσδίδουν βαθύτερη υπαρξιακή έννοια από ό,τι άλλοτε. Αυτή την ασυνήθη στάση των πολιτών (δηλαδή το ενδιαφέρον, την έγνοια, τα ερωτηματικά) οι ελίτ της εξουσίας θα έπρεπε να την εκλάβουν ως ευκαιρία και να αναγνωρίσουν τον εξαιρετικό χαρακτήρα της παρούσας κατάστασης. Αλλά οι πολιτικοί έχουν μετατραπεί κι αυτοί προ πολλού σε εκτελεστική ελίτ: δεν είναι προετοιμασμένοι για μια κατάσταση δίχως σύνορα η οποία να ακυρώνει τoν συνήθη δημοσκοπικό-διοικητικό έλεγχο και να απαιτεί πολιτικό τρόπο διαμόρφωσης των νοοτροπιών. [...]"

(Γιούργκεν Χάμπερμας, Σεπτέμβριος 2011)

"Γιούργκεν Χάμπερμας: SOS για την Ευρώπη.
Σε μια στιγμή γενικευμένων αμφιβολιών για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, σε μια περίοδο κλυδωνισμών και αβεβαιοτήτων, ο Χάμπερμας καταθέτει την εμπιστοσύνη του στην Ευρώπη με αφοπλιστική βεβαιότητα... Η αφορμή του Χάμπερμας είναι οι αφόρητες παλινωδίες και ολιγωρίες των Ευρωπαίων ηγετών -με πρώτη ��ην καγκελάριο Μέρκελ- στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του ελληνικού δράματος και της ευρύτερης κρίσης χρέους στην ευρωζώνη".

(Σπύρος Μοσκόβου, "Το Βήμα", 5-2-2012)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Κώστας ΚατσουλάρηςΖιγκ ζαγκ στη βιβλιοθήκη (ΙΙ)www.bookpress.gr3/1/2013
Παναγιώτης Ι. ΓεωργουδήςΤα γουρούνια και τα αγριογούρουνα"Εφημερίδα των Συντακτών"27/11/2012
Αλεξάνδρα ΔεληγιώργηΓια την ενοποίηση της Ευρώπης"Η Αυγή"14/10/2012
Παναγιώτης Κ. ΙωακειμίδηςΓια μια υπερεθνική Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Εκχώρηση κυριαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση"The Athens Review of Books"33Οκτώβριος 2012
Ηλίας Κ. ΜαγκλίνηςΗ ενωμένη Ευρώπη και το «λάθος»"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"16/9/2012
Ανταίος ΧρυσοστομίδηςΒιβλία για το καλοκαίρι (2)"Η Αυγή"15/7/2012
Δημήτρης ΔουλγερίδηςΒιβλία για το καλοκαίρι"The Books' Journal"21Ιούλιος 2012
Θανάσης Α. ΒασιλείουΤο στοίχημα δεν χάθηκε ακόμη στην Ευρώπη"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"3/6/2012
Κωνσταντίνος Β. ΜποτόπουλοςΚύκλος και κυκλώναςΠεριοδικό "Διαβάζω"530Ιούνιος 2012
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΓια ένα σύνταγμα της Ευρώπης"Το Ποντίκι"31/5/2012
Κωστής ΠαπαγιώργηςΗ κατά Χάμπερμας "συνταγματική ομοσπονδία" της Ευρώπης"Επενδυτής"19/5/2012
Ρένα ΔούρουΏρα για επανεκκίνηση της Ευρώπης "Η Αυγή"13/5/2012
Για ένα σύνταγμα της Ευρώπης"Ημερησία"12/5/2012
Δημήτρης ΔουλγερίδηςΈνα όραμα για την Ευρώπη"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"5/5/2012
Σπύρος ΜοσκόβουΓιούργκεν Χάμπερμας: SOS για την Ευρώπη"Το Βήμα"/ "Βιβλία"5/2/2012