Βιβλίο
Επιτελεστικότητα και επισφάλεια
Η Τζούντιθ Μπάλτερ στην Αθήνα

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Αθηνά Αθανασίου
Τζούντιθ Μπάτλερ
Ματθαίος Τσιμιτάκης
Νασία Λινάρδου - Μπλανσέ
Ρεζινάλντ Μπλανσέ
Αθηνά Αθανασίου
Αθήνα
Νήσος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 124
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-9535-25-0
Πολιτείες 21
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Αθηνά Αθανασίου.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 15-02-2012)
Περίληψη:

Η έκδοση αυτή αποτυπώνει το γεγονός της επίσκεψης της Τζούντιθ Μπάτλερ στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2009. Είναι ένα μνημονικό αποτύπωμα μιας συνάντησης που άφησε πολλαπλά ίχνη - θεωρητικά και πολιτικά· ενός συμβάντος που παρήγαγε συμβάντα, σηματοδοτώντας πώς αυτό που "συμβαίνει" ασκεί αλλά ταυτόχρονα εκθέτει και υπερβαίνει την ισχύ της επιτελεστικότητας. Η έλευση της Τζουντιθ Μπάτλερ στην Αθήνα συνέπεσε χρονικά με μια σημαίνουσα καμπή στο έργο της, η οποία θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μια συστηματική επεξεργασία των θεωρητικών και πολιτικών δεσμών ανάμεσα αφενός στην επιτελεστικότητα ως πάντοτε επισφαλή, τελετουργική και τελεστική παράθεση του κοινωνικά διανοητού και των κανόνων που το διέπουν, η οποία ενέχει τη δυνατότητα απαγκίστρωσης από τα κανονιστικά συμφραζόμενα, και αφετέρου την επισφάλεια ως γενικευμένη αλλά και ιεραρχικά επιμερισμένη συνθήκη επιτέλεσης της κοινωνικής τρωτότητας.

Οι διαλέξεις της Αθήνας έφεραν το στίγμα της συνύφανσης ανάμεσα στον επισφαλή χαρακτήρα της επιτελεστικότητας και την επιτελεστική χροιά της επισφάλειας· μιας συνύφανσης που αφορά τις νόρμες του φύλου, της σεξουαλικότητας, του πολέμου, της φτώχειας, της νεοαποικιακής κυριαρχίας, του εθνικισμού, του ρατσισμού και της ομοφοβίας.

Περιεχόμενα:
- Αθηνά Αθανασίου, Πρόλογος
- Σίσσυ Βελισσαρίου, Προσφώνηση στο Ινστιτούτο Γκαίτε
- Τζούντιθ Μπάτλερ, "Επιτελεστική πολιτική και κριτική της κρατικής βίας"
- Αθηνά Αθανασίου, Προσφώνηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
- Τζούντιθ Μπάτλερ, "Από την επιτελεστικότητα στην επισφάλεια"
- Συνέντευξη στον Ματθαίο Τσιμιτάκη, "Οι νόρμες του φύλου, το ερώτημα της δημοκρατίας και η σημασία του κοινωνικού αγώνα"
- Συνέντευξη στη Νασία Λινάρδου-Μπλανσέ και στον Ρεζινάλντ Μπλανσέ, "Μελαγχολία του φύλου και ψυχανάλυση"
- Συνέντευξη στην Αθηνά Αθανασίου, "Αμφισβητώντας το "κανονικό", αναδιαμορφώνοντας το δυνατό: Φεμινισμός, queer πολιτική και ριζοσπαστική αριστερά"